Barevná parádnice africká fialka

27.11.2023

Když se africká fialka dostala na konci 19. století do Evropy, možná v té době ještě nikdo netušil, že se tato drobná kvetoucí „Afričanka“ stane jednou z nejoblíbenějších pokojovek. Je to dáno hlavně tím, že ji ukočíruje i méně zkušený zahradník a i za málo péče se během roku odvděčí těmi nejkrásnějšími květy.

Africká fialka (Saintpaulia ionantha) je natolik prošlechtěná, že si můžete vybírat z mnoha tisíc kultivarů. Původní rostlina pochází z Tanzanie a jako první se dostala do Německa díky svému objeviteli, baronu Walterovi Saint-Paul Illairovi, po kterém byla ještě na konci 19. století pojmenována. Od té doby se šlechtění této okolo deseti centimetrů vysoké květiny prakticky nezastavilo, takže si můžete vybírat z odrůd s květy jednoduchými, plnými i třepenitými. I když jsou pro africkou fialku snad nejtypičtější temně modrofialové květy, odrůdy potěší i mnoha odstíny i jiných barev. Fialku tak seženete s květy bílými, světle i tmavě růžovými, světle modrými nebo dokonce zelenkavými. Aby toho nebylo málo, existují i odrůdy s bíle panašovanými listy, ty se u nás ale objevují jen zřídka. Pokud ale přece jen rádi vsázíte i na exotičtěji vyhlížející odrůdy, pak si určitě zamilujete fialky s květy tečkovanými nebo lehce duhovými. Další zajímavostí jsou pak odrůdy miniaturní, které dosahují výšky sotva šest centimetrů a jsou jako stvořené pro děti. Ostatně i nejmenší zahradníci si na africké fialce perfektně natrénují svůj pěstitelský um, tato květina je totiž neskutečně nenáročná a i při troše péče rozkvete.

Rostlina jako stvořená pro sbírkaření

Stejně jako u některých orchidejí ani u africké fialky není nijak složité založit si vlastní sbírku. Jen se připravte na to, že se bude velmi rychle rozrůstat. Tomuto fenoménu propadli pěstitelé například v USA nebo v severských evropských zemích, kde fialka stojí na vrcholu žebříčku prodejnosti. Ale i u nás je to jedna z nejoblíbenějších kvetoucích pokojovek. Ostatně i v našich zahradnických centrech si můžete vybírat z pestré palety odrůd. Pokud se fialku rozhodnete pěstovat, určitě jí dopřejte dekorativní obal. Budou jí slušet ty keramické, betonové i kamenné. Jen ji občas kontrolujte, jestli náhodou nestojí moc dlouho ve vodě.

Co všechno jí musíte dopřát:

Kam se hodí

U africké fialky neexistuje vůbec žádné omezení. Nenechte se zmást názvem „fialka“, její květy se rozhodně nerozvoní tak jako u naší venkovní violky vonné. Můžete ji klidně pěstovat v ložnici, dětském pokoji, na okně v koupelně nebo kdekoliv jinde, kde bude mít dostatek světla a kde i díky své menší velikosti vynikne.

 

Několik zajímavostí na závěr

  • Někdy se s africkou fialkou setkáte i ve formě kokedam, což je technika pěstování rostlin bez květináče, kdy pěstební nádobu nahradí koule ze směsi materiálů obalená mechem. Ačkoliv se i takto dá pěstovat, mnohem lépe bude prospívat v klasickém květináči.
  • Africkou fialku si můžete snadno rozmnožit. Stačí si odstřihnout jeden list s řapíkem dlouhým okolo tří centimetrů. List pak dejte do sklenice s vodou tak, aby do vody zasahoval jen konec šikmo seříznutého stonku. Asi po měsíci z řezné rány začnou vyrůstat kořeny. Nechte je trochu zesílit a potom vysaďte do malého květináče se substrátem pro pokojovky. Poměrně rychle pak na bázi listu vyrostou mladé lístky. Těch se ostatně dočkáte i tehdy, když na list ve sklenici trochu zapomenete, takže pak budete vysazovat už olistěný řízek.
Snímky použity v rámci licence z webu Shutterstock.com