Exotický banánovník u vás doma

1.7.2024

Pokud si budete chtít představit nějakou typicky tropickou rostlinu, nejspíš si vzpomenete na palmu. Anebo se vám možná vybaví banánovník, který se svým způsobem palmě podobá a z tropů pochází úplně stejně. Věděli jste, že je to spolehlivá pokojová rostlina, kterou zvládne ukočírovat i pěstitelský začátečník?

Před několika desítkami let banánovník nesměl chybět žádnému pěstiteli. Jeho velké svěže zelené listy dávaly jasně najevo, že banánovník přicestoval z tropických nebo subtropických oblastí. Jako pokojová rostlina se u nás nejčastěji pěstuje banánovník špičatý (Musa acuminata), který ve vhodných podmínkách dokáže dokonce vykvést a zaplodit. Možná jste ale slyšeli také o zimovzdorném banánovníku (Musa basjoo), který se dá pěstovat ve skleníku, v zimní zahradě nebo při dostatečné ochraně kořenového systému dokonce i na zahradě. Vraťme se ale k pokojovému banánovníku, který u nás v oblíbenosti vede na první čáře. Ačkoliv vypadá poměrně cizokrajně, jeho pěstování není nijak složité. Jen si dávejte pozor na to, že se malá kompaktní rostlina časem promění v pořádného obra.

Banánovník cestovatel

Nebudeme rozhodně přehánět, když banánovník označíme za jednu z nejvýznamnějších hospodářských rostlin. V kultuře se pěstuje už více než tři tisíce let. Jeho původní domovinou byla zřejmě Asie, odkud se postupně rozšířil do tropických a subtropických oblastí celého světa. V domácích podmínkách se ovšem většinou pěstují méně vzrůstné odrůdy zmíněného banánovníku špičatého. Mezi běžnou odrůdu patří třeba Dwarf Cavendish s typickou purpurovou kresbou na listech. I když se většina pěstitelů těší na vlastní sklizeň banánů, ve skutečnosti se jí dočká jen málokdo. I bez plodů je ale banánovník zajímavou pokojovou rostlinou, která může časem hlavně v zimní zahradě dorůst impozantních rozměrů.

Co všechno mu musíte dopřát:

  • Banánovník je náročný hlavně na dostatek světla. Bude mu vyhovovat místnost s rozptýleným světlem nebo občasné sluneční paprsky. Přímý úpal vhodný ovšem není.
  • Velké listy už předem prozrazují, že rostlina kvůli výparu přichází o dost vody, kterou bude nutné průběžně doplňovat zálivkou. Zalévejte pravidelně a rovnoměrně. Vyvarujte se dlouhodobého sucha i zamokření. Zlatá střední cesta se vám u banánovníku vyplatí.
  • Kromě vydatné zálivky mu dopřejte i místnost s vyšší vzdušnou vlhkostí. Banánovník buď můžete rosit, nebo květináč postavte na misku s vlhkým štěrkem.
  • Velké listy fungují jako lapač prachu, proto je nejlépe každý měsíc otřete vlhkou utěrkou.
  • Od května do října každé dva týdny přihnojte tekutým hnojivem pro pokojové rostliny. Banánovník je náročný hlavně na dusík a fosfor, které využije při svém bujném růstu.
  • Mladší rostliny se v jarním období přesazují do substrátu pro pokojové rostliny, do kterého můžete ještě přimísit listovku. Starší rostliny přesazujte jen po několika letech. Mohutné několikametrové kusy se už většinou nepřesazují, jen se jim v květináči vyměňuje horní vrstva zeminy.
  • U báze stonku připomínajícího kmínek často vyrůstají dceřiné rostliny. Pokud vytvoří více než čtyři listy, můžete je oddělit od mateční rostliny. Mladá rostlina by ovšem už měla mít svůj vlastní kořenový systém.
  • Banánovník je náročný také na teplotu. Od jara do léta mu vyhovuje rozmezí 20 až 25 °C. V zimě by teplota neměla klesat pod 15 °C.
  • U starších rostlin běžně usychají spodní listy. Jedná se o přirozený proces spojený s růstem banánovníku do výšky. Zatímco v horní části přirůstají listy nové, v té spodní se s těmi nejstaršími postupně rozloučíte.
  • O něco horší je usychání okrajů nebo konců listů. Většinou se tak projevuje suchý vzduch nebo vysychání zeminy.
  • Pokud jste se přece jenom dočkali vlastních plodů, počítejte s postupným úhynem odplozené rostliny. Ani tehdy ale její život tak úplně nekončí, u báze stonku totiž většinou vyroste hned několik postranních výhonů.

Kam se hodí

Banánovník si domů nejspíš přinesete jako menší rostlinu, která se vejde na okenní parapet nebo na stůl. Postupem času z něj ale vyroste mohutná rostlina, která bude vyžadovat dostatek prostoru. Hodí se prakticky do jakékoliv místnosti, kde bude mít dostatek světla. Ideální bude jídelna, kuchyně, pracovna nebo světlá hala. Během léta můžete banánovník také letnit na terase, jen mu najděte před větrem chráněné stanoviště v polostínu. Ochrana před větrem je důležitá hlavně kvůli křehkým listům, které i menší poryv větru potrhá.

 

Text: Lucie Peukertová; foto: Shutterstock