Ibišek: Král kvetoucích pokojovek

17.6.2024

Květy větší než dlaň dospělého člověka v těch nejvýraznějších barvách. Ano, přesně to je ibišek čínská růže, který jistě znáte jako pokojovou rostlinu. Ačkoliv se s ním setkáte na zahradách i ve volné přírodě v tropických a subtropických oblastech, u nás se stane hlavním hrdinou interiéru nebo letní terasy.

Ibišky (Hibiscus) znáte nejen jako keřovité pokojovky, ale také jako zahradní rostliny. Stačí si vzpomenout na jeden z nejkrásnějších letních keřů ibišek syrský (Hibiscus syriacus) nebo ibišek bahenní (Hibiscus moscheutos), který svými obrovskými květy zastíní všechny ostatní kvetoucí rostliny. Pozadu rozhodně nezůstává ani ibišek čínská růže (Hibiscus rosa-sinensis). Protože by tento druh nepřežil naši zimu, pěstuje se výhradně jako pokojová rostlina, kterou ale můžete od června do začátku září letnit na balkónu nebo terase. Ačkoliv by jeho druhový latinský název mohl naznačovat původ v Asii, zřejmě to bude trochu složitější. Tato rostlina totiž možná pochází dokonce až z Afriky, zatímco v Číně se po dlouhá staletí pěstovala jako kulturní květina. Do Evropy tento „krasavec“ přicestoval v 18. století a od té doby světlo světa spatřila spousta zajímavých odrůd.

Květina jako z výstavy

V případě ibišku je náročné odolat všem barevným varietám. Kromě odrůd s jednoduchým květem zaujmou i ibišky s květy poloplnými i plnými.

Barevná škála se pohybuje od bílé přes odstíny růžové, červené, oranžové až po žlutou. Výjimkou nejsou ani květy dvoubarevné, nejčastěji pak v divoké kombinaci oranžové a žluté, kterou prostě nedokážete přehlédnout.

V posledních letech jsou zvlášť oblíbené také ibišky s panašovanými listy, tedy takové, jejichž listy nejsou čistě sytě zelené, ale nesou výrazné bílé znaky. Pokud se rozhodnete pro tuto netradiční odrůdu, počítejte s tím, že bude o něco náročnější na světlo. To ovšem neznamená, že ji budete muset vystavit přímému úpalu. Bez rozptýleného světla se ale typické zbarvení postupně vytratí.

Jediné, co vás možná odradí od sestavení ibiškové sbírky, bude velikost rostlin. Ačkoliv si několik let podrží hustý a kompaktní růst, časem vám tento keř možná trochu přeroste. V domovině se přece jen jedná až o pětimetrové keře, v interiéru mohou neprořezávané rostliny přerůst klidně výšku dospělého člověka. Je jen na vás, jak se postavíte k řezu. Pokud v něm budete důslední, dočkáte se zahuštěných a poměrně kompaktních pokojových ibišků.

Co všechno mu musíte dopřát:

Kam se hodí

Pokojový ibišek se stane dominantou každé místnosti. Kvůli vysokým nárokům na rozptýlené světlo pro něj bude ideální umístění do většího obývacího pokoje, pracovny nebo do světlé haly. Dobrou zprávou je, že ibišek nijak netrpí na běžný průvan. V létě ho můžete navíc přesunout na zastíněný balkón nebo terasu.

 

Text: Lucie Peukertová; foto: Shutterstock