Kočky milují šáchor

14.3.2023

Když se podíváte na sortiment pokojových rostlin, skoro všechny interiérové květiny jsou pro domácí mazlíčky jedovaté nebo alespoň nebezpečné. Ale najdou se i výjimky, které se hodí i do bytu chovatele koček. A jaká pokojovka kočky potěší nejvíc?

Šáchor vám jistě není nutné představovat, možná jste sami některý druh těchto vlhkomilných rostlin už někdy pěstovali. Mezi nejoblíbenější a nejméně náročné druhy šáchoru patří šáchor papírodárný (Cyperus papyrus). Tato rostlina je známá hlavně díky svým deštníkovitým děleným listům a poměrně mohutné výšce, přeroste totiž i dospělého člověka. Kočky ale mnohem víc potěšíte kultivarem šáchoru střídavolistého ‚Zumula‘ (Cyperus alternifolius), pro který je typický nižší trávovitý růst a tenké, sytě zelené listy.

Proč je šáchor pro kočky tak lákavý?

I když se často můžete dočíst, že si kočky na této vlhkomilné rostlině rády pochutnají, o uspokojení jejich chuťových pohárků až tak úplně nejde. Protože tito domácí mazlíčci velkou část dne tráví péčí o svou jemnou srst, která se jim ve smotcích hromadí v trávicím traktu, jsou všechny rostliny s jemnými trávovitými listy právě tím pomocníkem, který jim pomůže s očistou trávicí soustavy. Protože domácí kočky nemají přístup k venkovním rostlinám, bude jedinou možností jim nabídnout vhodnou alternativu. Právě šáchor ‚Zumula‘ pro ně bude i vítanou hračkou, navíc kočky nebudou tolik přitahovat okolní pokojovky s jedovatými listy.

Co všechno mu musíte dopřát:

Kam se hodí?

Protože se nejedná o aromatickou pokojovku, můžete šáchor pěstovat v každé místnosti. Nejlépe ale uděláte, když květináč se šáchorem postavíte v dobrém dosahu vašeho domácího mazlíčka. Protože rostlina zřejmě v úplně dobré kondici dlouho nevydrží, jelikož ji kočka určitě brzy zbaví většiny listů, je lepší pořídit rovnou dva nebo tři kusy. Vždycky tak můžete na nějakém místě nechat nejvíce poškozenou rostlinu znovu obrůst.

Několik zajímavostí na závěr

Hledáte i další druhy pokojovek pro své mazlíčky?

Dokonce ani ostatní mazlíčci nemusejí přijít tak úplně zkrátka.

Věděli jste, že můžete některými pokojovkami udělat radost třeba i papouškům nebo suchozemské želvě?

Tyto rostliny objevíte pod označením „pet friendly“. Dobrou zprávou je, že jejich pěstování není vůbec složité, navíc potěší i svým vzhledem. Kromě nenáročného zelence (Chlophytum commosum) bude dobrou volbou například kalísie (Callisia repens), kterou uvítají papoušci, plazi, kočky, želvy, morčata i králíci.