Ideální rostlina pro začátečníky, lopatkovec

17.1.2023

Možná tuto pokojovou rostlinu původem z tropických lesů Ameriky znáte jako toulcovku nebo v počeštěné verzi jako spatyfilum. V každém případě je tato kráska se svěže zelenými listy neskutečně odolná, takže se hodí pro každého, kdo s pěstováním pokojovek teprve začíná nebo mu to zrovna moc nejde.

 

Lopatkovec (Spathiphyllum) je poměrně bohatý rod z nejteplejších tropických oblastí, v našich podmínkách se ale většinou pěstují druhy lopatkovec květnatý (Spathiphyllum floribundum) nebo hodně podobný lopatkovec kolumbijský (Spathiphyllum wallisii). Často se ale vůbec nerozlišuje, o jaký druh se vlastně jedná, a mnohdy si domů přinesete vlastně mezidruhového křížence, který potěší větší odolností i zajímavým vzhledem. Pokud byste chtěli znát hlavní důvody, proč si lopatkovec pořídit, tak to jsou určitě relativně nízké nároky na pěstování, vysoká odolnost i vůči začátečnickým chybám a schopnost čistit vzduch od chemických sloučenin. Z ovzduší totiž dokáže odstranit formaldehyd, xylen, toluen, amoniak i benzen, což jsou látky, které se uvolňují ze stavebních materiálů, nábytku, různých obalů i odpadů. A protože se budete v čistém prostředí cítit skvěle, můžeme lopatkovec určitě považovat i za rostlinu, která podporuje psychickou pohodu. O dalších takových rostlinách se můžete dočíst v našem předjarním Zpravodaji, který najdete v zahradnických centrech.

 

CO VŠECHNO MU MUSÍTE DOPŘÁT:

KAM SE HODÍ:

Je spíš těžké určit, kam se tato všestranná květina nehodí. Perfektně totiž vynikne v obývacím pokoji, v kanceláři, v hale, v koupelně, kuchyni i v pracovně nebo v kanceláři. Už díky tomu, že čistí vzduch, je vhodná do všech místností, ve kterých trávíte čas během dne i v noci. Ačkoliv její květy někdy trochu zavoní, rozhodně se nejedná o vtíravou vůni, která by nebyla příjemná, proto se hodí i do ložnice. Většina odrůd dorůstá větších rozměrů, pokud se jim bude dařit, klidně přerostou i metrovou výšku, s čímž je nutné počítat. Miniaturní odrůdy se ale hodí třeba i do středně velkých aerárií nebo pro pěstování ve formě kokedamy.

NĚKOLIK ZAJÍMAVOSTÍ NA ZÁVĚR: