Myrta, nenáročná rostlina s historií

24.6.2024

Tento stálezelený keř nebo stromek s lesklými listy bude každému povědomý hlavně jako svatební rostlina. Myrtová snítka nesměla chybět v klopě žádného ženicha. Dnes si myrty vážíme jako zajímavé pokojové rostliny, které to během léta náramně sluší i na terase.

Myrta obecná (Myrtus communis) roste planě v subtropických i tropických oblastech Evropy, Asie a Afriky. Běžně ji najdete ve středomořské oblasti, kde si jí v přímořských houštinách pomalu ani nevšimnete, protože tam roste jako rozkladitý třeba až pětimetrový keř. Jen málokdo by v nepěstěné myrtě hledal v pokojových podmínkách udržované rostliny, které se během léta obsypou záplavou bílých květů. Protože se ale jedná o teplomilnou rostlinu, která si neporadí s naší zimou, budete ji u nás muset vždycky pěstovat jako „hrnkovku“, ačkoliv by vás to možná svádělo si ji vysadit do zahrady.

Myrtová historie

Použití myrty coby svatební rostliny má svoje opodstatnění. Její stálezelené větvičky s lesklými, tmavě zelenými listy prostě vypadají v korsáži nebo svatební kytici dobře, ale důvodem jejího použití jsou hlavně mýty a legendy. Myrta je totiž podle nich Venušinou kněžkou, kterou kvůli pronásledování úporným nápadníkem Venuše proměnila v listnatý keř. A protože je Venuše bohyní lásky a patronkou všech manželství, použití myrty při svatebním obřadu je více než logické. Myrtové větévky ostatně nesměly chybět při žádných obřadech ani ve starém Řecku nebo Římě. Zdobily vchody do domů svatebčanů a byly součástí každé dekorace včetně kytic. V oblibě je ale měli i středověcí mniši. Myrta totiž nebyla považována výhradně za okrasnou rostlinu, používala se také jako lék či koření. Pro svou výraznou vůni se přidávala k jiným sušeným rostlinám, které sloužily k provonění interiéru. V minulosti byla ale poměrně drahá, proto se v dobách nouze často nahrazovala zimostrázem, který se jí i podobá, nebo také rozmarýnem. Ačkoliv dnes použití myrty jako svatební rostliny tak trochu upadá, stále častěji se tento keř pěstuje jako přenosná rostlina na terasách nebo balkónech.

Myrta trochu jinak

S myrtovými výtažky se můžete setkat i v kosmetice nebo parfémech. Hlavně v minulosti se u ní cenily antiseptické účinky a pozitivní vliv na trávení. Větvičky myrty se také dají na několik posledních minut přihodit k pečené drůbeži nebo jehněčímu, pečené maso příjemně ovoní. Hlavně ve středomořské oblasti se v kuchyni používají jako koření myrtové plody, které mají stejné využití jako jalovec.

Co všechno jí musíte dopřát:

 

Kam se hodí

Myrtu si většinou pořídíte jako menší tvarovaný keř nebo stromek, který se vejde prakticky do každé místnosti. Třeba v kuchyni navodí příjemnou středomořskou atmosféru stejně jako na letní terase. Za několik let vám ale možná přeroste přes hlavu, což bude jasný signál pro přesun do světlé haly nebo do jiné větší místnosti, kde nebudou její rozměry na překážku. Pěstování této dřeviny bude ideální hlavně pro ty, kteří od pěstovaných rostlin očekávají i něco navíc. Určit vás zaujme charakteristická vůně i možnosti využití v kuchyni.

Myrta také nesměla chybět na žádné svatbě. Snítky dodnes zdobí korsáže, kytice i svatební interiér.