Nejkrásnější květiny pro vaše jezírko

4.7.2024

Jednou z možností, jak si na zahradě užít čistou, až na dno průzračnou vodu, je vlastní jezírko. Je jen na vás, jestli rovnou zvolíte náhradu klasického bazénu v podobě koupacího jezírka, nebo se vodou budete raději kochat v podání jezírka okrasného. V obou případech jsou nesmírně důležité vodní rostliny. Co všechno dovedou a jak se vůbec vysazují?

Voda dává zahradě osobité kouzlo. Může mít podobu klidné vodní hladiny, která v sobě zrcadlí okolní vegetaci, i zurčícího potůčku, který zahradu příjemně oživí. Voda si v každém případě perfektně rozumí s rostlinami, které k ní logicky patří, ale zároveň ji i čistí. I to nejkrásnější jezírko bez rostlin nevyzní tak, jako když na jeho hladině rozkvete leknín a břeh ovládnou rostliny všech možných podob i barev. Dalším důvodem, proč jezírko nenechat jen tak bez rostlin, je i to, že vodní nebo také bahenní rostliny vodní hladinu propojí se zahradou. Voda tak bude s okolím příjemně splývat a stane se zpestřením, které bude díky osázení proměnlivé od jara do zimy.


Vodní, nebo bahenní?

To je samozřejmě otázka. Vodní rostliny představují opravdu širokou skupiny rostlin, které se liší svými požadavky na stanoviště. Největší rozdíl bude spočívat v požadavku na obsah vody v půdě. Do skupiny vodních rostlin tak patří i rostliny bahenní, které rostou v mělčinné zóně potůčků a jezírek. Většinou se vysazují maximálně do hloubky 40 centimetrů, některé z nich ale rostou i v břehových zónách, kde jim vyhovuje svěží, mírně vlhká zemina. Trochu jinou kapitolou jsou rostliny, které rostou v hloubce od 40 centimetrů přibližně do dvou metrů.

Dělí se do tří základních skupin podle charakteru růstu.

  • První skupinou jsou rostliny vzplývavé, které koření ve dně jezírka a jejich listy na dlouhých stoncích vyrůstají až na vodní hladinu. Nejlepším příkladem je leknín, který se dá jednoznačně označit za nejoblíbenější vodní rostlinu díky jeho krásným květům.
  • Druhá skupina rostlin se pak nazývá plovoucí. V tomto případě se jedná o rostliny, které nekoření na dně, ale nechají se unášet po vodní hladině. Nemusí se tedy vůbec sázet, stačí je položit na vodní hladinu.
  • Do třetice všeho dobrého se pak můžete rozhodnout i pro rostliny ponořené. Už z názvu je jasné, že tyto rostliny rostou v hloubce, nicméně i ony mohou svými vrcholy vyčnívat z vodní hladiny.

Přírodní čističky

I když se vám možná zdá, že hlavním důvodem pro výsadbu rostlin do jezírek je jejich estetická hodnota, jde spíš o praktickou potřebu udržet vodu čistou. Vodní rostliny totiž svými kořeny spotřebují živiny uvolněné rozkladem rostlinné hmoty. Pokud by se tyto živiny nespotřebovaly, výrazně by přispěly k rozvoji řas a sinic. Aby ale rostliny opravdu fungovaly jako spolehlivé čističky, musí se splnit hned několik věcí a vy jim s tím budete muset pomoct. Prvním důležitým úkolem bude každoroční úklid odumřelé hmoty rostlin z břehů a vodní hladiny. I když jsou rostliny užitečné, i jejich hmota odumírá a časem by se stala zdrojem látek, které je nutné ve vodě potlačovat. Druhým úkolem bude dodržení správné míry, tedy počtu rostlin v jezírku. Ačkoliv by to bylo určitě lákavé, ani s vodními rostlinami se to nesmí přehánět. Jezírko nesmí v žádném případě úplně zarůst. Všeobecně platí, že by mělo zůstat minimálně 50 % nezarostlé vodní hladiny. Pokud se tedy některé bujné rostliny rozrostou až moc, bude nutné je usměrnit a třeba i částečně odstranit.

Do štěrku nebo do substrátu

Jistě jste sami zaznamenali, že se vodní rostliny dají vysadit do substrátu nebo do štěrku. Záleží hlavně na tom, jaké jezírko nebo potůček na zahradě máte. Na plné čáře na rodinných zahradách vítězí vodní prvky se dnem pokrytým jezírkovou folií. O čistotu vody se v takovém jezírku kromě rostlin stará automatická filtrace, ale i tak se už při tvorbě jezírka dbá na maximální čistotu. Dno jezírka tedy kromě folie pokrývá drobný štěrk nebo kačírek, zeminu byste tu rozhodně nenašli. V tomto případě je vhodné vodní rostliny vysadit do zón s vyšší vrstvou štěrku. Obejdete se tedy bez jakékoliv zeminy, která by se u takových jezírek stala zdrojem znečistění. Před výsadbou se musí kořeny rostlin vyjmout z květináče a ve vodní lázni důkladně vymýt. Teprve naprosto čisté kořeny se sázejí do kameniva. Největší požadavky na čistotu vody bývají hlavně u jezírek koupacích. V okrasném jezírku se můžete setkat s výsadbou do štěrku i do speciálních plastových košů vyplněných substrátem určeným pro pěstování vodních rostlin. Třetí možnost je pak možná jen u přírodních rybníčků s bahnitým dnem. V tomto případě se rostliny vysazují rovnou do zeminy, která se tu nachází, dá se samozřejmě i přidat substrát pro vodní rostliny.

Výběr rostlin do mělčinné zóny

Tyto rostliny porostou nejlépe ve vodě hluboké do 40 centimetrů. Představují přechod mezi klasickými vodními rostlinami a pobřežními trvalkami, které už ale snášejí i suchou půdu.

  • Blatouch bahenní (Caltha palustris) – hloubka vody 0–20 cm
  • Ďáblík bahenní (Calla palustris) – hloubka vody 0–20 cm
  • Kosatec žlutý (Iris pseudacorus) – hloubka vody 0–30 cm
  • Orobinec nejmenší (Typha minima) – hloubka vody 0–30 cm
  • Šmel okoličnatý (Butomus umbellatus) – hloubka vody 10–40 cm
  • Vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata) – hloubka vody 10–25 cm

Nejkrásnější rostliny do hluboké vody

Tyto rostliny se už nemusíte bát vysadit do vody hlubší než 40 centimetrů. Nejmohutnější odrůdy leknínů porostou dokonce až v hloubce dvou metrů. U jednotlivých odrůd mohou být i v rámci jediného druhu rostliny obrovské rozdíly, sledujte proto doporučení na štítku, kterým je rostlina při nákupu vybavená.

  • Kotvice plovoucí (Trapa natans) – hloubka vody 50–120 cm
  • Leknín bílý (Nymphaea alba) – hloubka vody 50–200 cm dle odrůdy
  • Plavín štítnatý (Nymphoides peltata) – hloubka vody 50–160 cm
  • Prustka bahenní (Hippuris vulgaris) – hloubka vody 40–50 cm
  • Řezan pilolistý (Stratiotes aloides) – hloubka vody 40–120 cm
  • Stulík žlutý (Nuphar lutea) – hloubka vody 30–90 cm

Jezírko není jen o barevných květech

Výrazné barvy jsou samozřejmě lákavé, ale určitě by v každém jezírku nebo kolem potoka či vývěru měly převládat rostliny ve svěže zelených odstínech, ty vás nikdy neomrzí. Zkuste třeba osvědčenou prustku, které to bude slušet na břehu nebo poblíž vývěru vody. Dobrou volbou ale budou i různé druhy orobince.

 

Text: Lucie Peukertová; foto: Shutterstock