Pokojovka dne i noci, kalatea

22.8.2023

Její největší chloubou jsou listy, které se liší hlavně pestrou kresbou. Pokud hledáte pokojovou rostlinu, která vám domů přinese atmosféru divoké „džungle“, pak bude tou nejlepší volbou právě kalatea. Pokojovka, která reaguje na den i noc.

Kalatea (Calathea) je druhově bohatý rod, pyšnící se skoro dvěma stovkami druhů, které najdete v deštných lesích Jižní a Střední Ameriky. U nás pěstované druhy mají mnoho nevšedních odrůd, na kterých zaujmou celokrajné listy s výraznou kresbou. Jejich barevná škála se většinou pohybuje v odstínech zelené, ale někdy může být i purpurová. Každý druh nebo odrůda se pak pochlubí zcela originální kresbou. Některá může připomínat skvrny leoparda, jinou nejlépe charakterizuje rybí kost.

A jak je možné, že kalatea reaguje na různé fáze dne? Jsou pro ni stejně jako pro příbuznou marantu typické „denní“ pohyby. Listy totiž reagují na den i noc, takže se různě stahují nebo rozprostírají do prostoru, aby zefektivnily fotosyntézu. V noci jsou vztyčené vzhůru, takže připomínají ruce v modlitbě, díky čemuž se této podrostové pokojovce také říká modlitební nebo modlicí rostlina. Někdy ji také objevíte pod označením „Prayer plant“. Že se rostlina chystá na ráno, poznáte jednoduše, listy už totiž budou efektivně rozprostřené do prostoru.

Rostliny do moderního interiéru

I když se kalatea pěstuje hlavně pro své trsovitě rostoucí listy, váš vlastní výpěstek vám může vykvést, ačkoliv je to v běžném interiéru méně běžné. Druh Calathea crocata je ceněn pro své kalíškaté oranžové květy, které tvoří barevný kontrast k listům s purpurovým nádechem. Na trhu se pak setkáte s druhy jako Calathea leopardina, Calathea makoyana nebo Calathea sanderiana. Někdy jsou u nabízených rostlin označené jen kultivary, takže je občas složité vůbec zjistit, o jaký druh se přesně jedná.
I tak ale máte jisté, že každá kalatea potěší svou originalitou i zajímavou kresbou na listech. Díky tomu se hodí hlavně do moderního a minimalistického interiéru, který svou svěže zelenou barvou příjemně oživí. Nejen děti, ale i dospělé navíc bude bavit sledovat, jak se tato rostlina chystá ke spánku.

Co všechno jí musíte dopřát:

 

Kam se hodí

Výrazný dekor na listech kalateu předurčuje hlavně pro pěstování v těch místnostech, kde si ho užijete při pohledu zblízka. Rostlině to bude slušet nejvíc v obývacím pokoji nebo v jídelně, ale klidně si ji přestěhujte i do ložnice. Často se také vysazuje do podrostu jiných, mnohem větších pokojových rostlin. I ve své domovině funguje nejlépe jako stálezelený podrost. Můžete ji pěstovat také jako kokedamu, v jejímž případě běžnou pěstební nádobu nahrazuje koule ze směsi rašeliny, pěstebního substrátu, jílu a keramzitu obalená mechem. Pokud se rozhodnete pro pěstování v běžném květináči, pak kalateu uložte do dekorativního obalu. Vynikne hlavně v obalu z betonu nebo kvalitní keramiky.

Několik zajímavostí na závěr