Potřebujete nové nůžky?

13.6.2024

Budou se hodit k úpravě živého plotu či ke zmlazení okrasných keřů na jaře, ale neobejdete se bez nich ani při řezu ovocných stromů nebo při sklizni ovoce. Nůžky jsou prostě pravou rukou každého zahradníka. Pokud chcete, aby vám šla práce pěkně od ruky, určitě si tohoto pomocníka pořiďte hned v několika variantách.

Nůžky jsou zahradnickým zázrakem, který nám všem zjednodušuje údržbu zahrady. Ačkoliv si už dávno můžete na pomoc vzít i nůžky motorové, elektrické nebo dokonce akumulátorové, ty ruční se i nadále drží na špici. Při jejich výběru se ale neřiďte jen cenou. Nejlevnější modely sice budou stačit na sklizeň ovoce, zeleniny nebo třeba květin, větve stromů nebo keřů s nimi ale zmůžete jen těžko. Pokud si nějaké půjdete vybrat, zvažte, co všechno těmito nůžkami budete stříhat a jak často. U profesionální kategorie se u nůžek rozlišuje třeba i to, jestli jste pravák, nebo vše zvládáte levou rukou. A protože se liší i velikost rukou, mohou se některé nůžky rozlišovat podle velikosti. Zatímco do malých rukou perfektně padne velikost S, do těch o dost větších možná mnohem lépe sednou nůžky velikosti XL.

I nůžky potřebují péči

Zahradní technika i nářadí usnadňují práci na zahradě už spoustu let. Není to ale moc dlouho, co se objevilo nářadí ergonomické, které perfektně odvede práci a navíc se i dobře používá. Také u ručních nůžek si vyzkoušejte, jak se s nimi pracuje. Pokud s nimi budete prořezávat jen několik málo keřů, asi to zvládnete třeba i s méně kvalitními. Jiná situace ale nastane, když chcete jediné nůžky použít nejen na trvalky, ale také na keře nebo dokonce stromy. Základní model na řez dřevin budete pravděpodobně používat nejčastěji, proto se vyplatí mít třeba i další kus v záloze. A protože se i nůžky ztupí, myslete na kvalitní brousek. Věděli jste, že by se tito pomocníci měli před začátkem zahradnické sezony rozebrat, očistit a nabrousit? A to dokonce bez ohledu na kvalitu nebo výrobní značku, příprava se vyplatí. Nejen že nůžky vydrží delší dobu v dobré kvalitě, ale zároveň jimi prořezávaným rostlinám nezpůsobíte větší poranění, než je při běžném řezu nutné. Do třetice všeho dobrého se u čištěných nůžek vyvarujete i přenosu zárodků chorob a škůdců.

Jaké nůžky vybrat?

V našich zahradnických centrech si vyberete nůžky pro různé účely, pokud ale nevíte, v čem se jednotlivé typy liší a pro co se vlastně hodí, inspirujte se naším přehledem

Nůžky na okrasné keře i na prořez ovocných stromků

Pokud jste si už nějaké nůžky vybrali, prostudujte si, pro jak silné větve jsou určeny. Nůžky totiž často moc nešetříme. Rovnou si přiznejme, že doporučení výrobce často nebereme v úvahu. Špatně používané nůžky se rychle ztupí a hrozí i jejich poškození. Běžné zahradnické nůžky si většinou poradí s větvemi o průměru od 20 do 25 milimetrů. Ačkoliv se s nimi dá zdolat i mnohem mohutnější větev, nůžky se při takovém zacházení znehodnotí mnohem dřív než při správném používání. Klasické ruční zahradnické nůžky tedy berte jako pomocníka pro řez nejslabších větví. Využijete je ale jak u okrasných dřevin, tak i u ovocných stromů.

Na květiny nebo bylinky

Tyto nůžky mají mnohem lehčí konstrukci, přece jen bude jejich úkolem sklizeň květin či bylinek. Nůžky na květiny jsou často označovány jako univerzální zahradní nůžky. I ony bývají většinou vybaveny ergonomickou rukojetí pro pohodlné držení i práci. Nůžky na bylinky ovšem mohou vypadat i trochu jinak. Většinou jim nechybí silnější ostří a kratší rukojeť.

 

Nůžky na živý plot

Pokud vám na zahradě roste tvarovaný živý plot nebo z keřů tvarujete figury, pak se bez plotových nůžek neobejdete. I v jejich provedení bývá velký rozdíl.

Všeobecně se vám bude lépe pracovat s nůžkami lehkými, které opět sednou do rukou.

Modely s teleskopickou rukojetí jsou vhodné hlavně pro ty, kdo tvarují i vysoké živé ploty.

 

Může se ještě hodit…

Ačkoliv jsou nůžky na prořez stromů, keřů, na tvarování živého plotu nebo pro sklizeň základem, není to všechno. Vybavit se totiž můžete i speciálními nůžkami na trávu, se kterými dostříháte sekačkou nedosečený trávník. Díky otočné stříhací hlavě si můžete nastavit i úhel střihu do vodorovné nebo svislé polohy. Pokud se chcete co nejvíc vyhnout použití zahradního žebříku, nezbyde vám nic jiného než spolehnout se na teleskopické zahradnické nůžky. Díky nim a jejich výsuvné rukojeti prořežete větve i ve výšce šesti metrů.

 

Text: Lucie Peukertová; foto: Shutterstock