Poznejte výhody balíčkové sadby

11.3.2023

Jaro už je za dveřmi a s ním na nás čeká spousta příprav na zahradě. Mezi ty nejdůležitější samozřejmě patří předpěstování i výsadba zeleniny. Kromě toho, že si můžete pořídit sazenice pěstované v kontejnerech, máte možnost zvolit i sadbu balíčkovou. Potěší vás především silnými a životaschopnými rostlinami.

I když třeba patříte mezi zahrádkáře, kteří si sadbu vypěstují sami, určitě i tak si některé druhy pořídíte už předpěstované. Poměrně výhodné to bývá v případě, že sazenic nepotřebujete tolik nebo když dané druhy zeleniny při předpěstování vyžadují speciální podmínky a vy jim je nemůžete dopřát. Sadba může mít celou řadu podob od sazenic pěstovaných v sadbovačích až po sadbu balíčkovou, která se někdy také nazývá jako sadba balíčkovaná.

Jaký je mezi nimi rozdíl a proč je dnes tolik oblíbená sadba vypěstovaná v kompresovaném balíčku substrátu?

Kvalitní sadba je základ

V podobě sadby si můžete v zahradnických centrech pořídit celou řadu odrůd rajčat, paprik, melounů, okurek, lilků, salátů i různých košťálovin. Zatímco některé druhy jsou předpěstovány výsevem, jiné bývají roubované, což je běžné například u rajčat, paprik a okurek.

Kvalitní, silná a především zdravá sadba pak rozhodne o tom, jak budou rostliny náročné na péči i jak moc vás potěší při sklizni. Výběru sazenic je proto nutné věnovat dostatek pozornosti.

I když jsou rostliny ze zahradnických center kvalitně zapěstovány a nakonec i zabaleny, je nutné s nimi zacházet opatrně, aby nedošlo k jejich poškození při převozu. Poté je nutné je nějakou dobu aklimatizovat a samozřejmě co nejdříve vysadit třeba do skleníku nebo po polovině května na venkovní záhon. Sazeničky by nikdy při převozu neměly být vystaveny silnému slunci, ani by neměl proschnout jejich kořenový systém.

Sadba ze sadbovačů, nebo ta balíčková?

Sadba pěstovaná v sadbovačích vám bude zřejmě o něco víc povědomá, konec konců i vy sami si možná takto vlastní sazenice pěstujete. Jedná se o tradiční metodu, kdy se sadbovače jednoduše naplní výsevním substrátem a rovnou se do nich pak vysévá. Pokud byla semínka vyseta po jednom kuse do každého dílu sadbovače, odpadá pak i jednocení, kterému se nevyhnete při výsevu osiva do truhlíku nebo jiné nádoby.

Co je ale podstatou sadby balíčkové, která je v posledních letech stále oblíbenější? Její kořenový bal je ukrytý ve stlačeném substrátovém balíčku, díky čemuž se této sadbě také někdy říká „kompresovaná“. Tyto balíčky se vyrábějí ze směsi vhodného substrátu strojově, přičemž v jeho horní části se do předem připraveného důlku vysévají semena. Určitým způsobem může kořenový bal připomínat sadbu vyjmutou z klasického sadbovače, jen s tím rozdílem, že je substrát silně stlačený, takže sadbě zaručuje ty nejlepší podmínky pro růst. Balíčková sadba je zárukou kvality, zdravých a velmi vitálních rostlin se silným kořenovým systémem. Bal se navíc nerozpadá, takže se mnohem lépe i vysazuje na záhony, aniž by došlo k poškození kořínků.

 

Do skleníku i na záhony

Balíčková sadba je velmi oblíbená především u raných odrůd jarní zeleniny, často se s ní tedy setkáte u listových i hlávkových salátů nebo různých druhů košťálovin. Tato sadba se ale využívá i celoročně, a to pro předpěstování pozdních odrůd. Zatímco v březnu a dubnu je sadba určená hlavně pro rychlení zeleniny ve skleníku nebo v pařníku, od poloviny května ji už můžete bez obav vysadit na zahradní záhony. Jen některé otužilé odrůdy je možné vysadit na venkovní záhon přibližně koncem dubna, bude je ale nutné ochránit před nízkými teplotami. Spolehlivým pomocníkem je bílá netkaná textilie, která zabrání teplotnímu šoku i kontaktu ledového větru s citlivou sazenicí. V květnu ale poslouží i jako ochrana proti intenzivnímu slunci, které může u mladých sazenic představovat další riziko.