Vítejte ve světě nenáročných dracén

23.5.2023

Pokud byste měli vyjmenovat pětici svých nejoblíbenějších pokojových rostlin, je dost pravděpodobné, že se mezi nimi objeví i nenáročná dracéna. Díky své růžici barevných listů rostoucí na dlouhém kmínku je téměř nezaměnitelná za jinou pokojovou rostlinu.

Dracény pocházejí z tropického a subtropického pásma Afriky a Asie. Tento rod se pyšní několika desítkami druhů, které se mohou svým vzhledem výrazně lišit.

Zřejmě nejznámější je dracéna lemovaná (Dracaena marginata), se kterou se ale můžete setkat pod názvem dračinec. Pro tuto pokojovou rostlinu původem z Madagaskaru je typický pevný kmínek s drobnými jizvami po opadu listů, který nese listovou růžici.

V našich zahradnických centrech si tuto madagaskarskou krásku můžete pořídit hned v několika kultivarech a velikostech. Zatímco v menším květináči většinou roste jen jediná rostlina, ve větších nádobách mohou být vysazeny třeba až tři samostatné kmínky s různou výškou, rostliny jsou pak uspořádané patrovitě.

Barevný chameleon mnoha podob

Pro dracénu je typické tmavě zelené olistění většinou s tmavě vínovými proužky po okraji, což je typická barevná kombinace pro odrůdu Magenta.

Kultivar Bicolor se pyšní svěže zelenými listy s bílými okrajovými proužky a lehkým růžovým zbarvením na jejich koncích.

Odrůda Sunray už na první pohled zaujme o dost světlejším zbarvením, a to díky žlutému středovému pruhu, který je po okrajích zarámovaný zelenými proužky. I v jediné místnosti tak můžete hned vedle sebe pěstovat i několik odrůd a u každé máte jistotu, že výsledný efekt bude úplně jiný.

Co všechno jí musíte dopřát:

  • Ačkoliv se dracéna řadí mezi nejméně náročné pokojové rostliny, je dobré brát v úvahu, že se jedná o teplomilnou a světlomilnou rostlinu. Nejlépe poroste na místě s rozptýleným světlem. Velmi dobře snáší i polostín, který ale může u odrůd s výrazným zbarvením listů vést k tmavnutí a ztrátě pestrého odstínu.
  • Pozor si dávejte na přímý úpal, ten se na listech okamžitě podepíše tvorbou světlých skvrn. Náhlé a hromadné opadávání listů může signalizovat nedostatek světla nebo také průvan.
  • Od jara do podzimu potřebuje dracéna rovnoměrnou zálivku. Květináč by ale nikdy neměl dlouho stát ve vodě, přemokření totiž vede ke kořenovým hnilobám. Ty poznáte podle měknutí kmínku. Zalévejte tedy s rozumem ve chvíli, kdy lehce vyschne horní vrstva substrátu. V zimě zálivku snižte, rostliny bude stačit zalévat jednou týdně v závislosti na teplotě místnosti.
  • Říká se, že s dracénou si poradí i méně zkušený pěstitel, i ten by ji ale nikdy neměl umístit do průvanu. Průtah větru je častým důvodem, proč se rostlině v interiéru nedaří.
  • Od května do konce srpna dracénu dvakrát do měsíce hnojte tekutým hnojivem pro pokojové rostliny okrasné listem.
  • Během horkého léta nebo v případě, že rostlina stojí poblíž radiátorů, roste několikrát týdně listy odstátou vodou. Vyšší vzdušnou vlhkost zajistíte také postavením květináče na misku s keramzitem, do které dolijete vodu.
  • Přesazování postačí jednou za dva roky, a to vždy v jarních měsících. Přesazujte do jen trochu většího květináče. Dobře poslouží substrát pro pokojové rostliny.
  • Od jara do podzimu bude dracéně vyhovovat běžná pokojová teplota okolo 20 až 22 °C. V zimě by neměla nikdy klesnout pod 15 °C, což je pro dracénu kritická hranice.
  • Silné rostliny pěstované ve vyhovujících podmínkách většinou netrpí na žádné škůdce. Pokud se ale dracéně přestane dařit, mohou se na listech objevit červci, puklice nebo svilušky, proti kterým je nutné zasáhnout co nejdříve.
  • Tento druh dracény se dá množit řízky, které jsou tvořeny horní listovou růžicí a deseticentimetrovým kmínkem. Množení je ideální v době, kdy rostlina přerůstá a je potřeba ji řezem zredukovat. V místě řezu se po několika týdnech objeví většinou dva až tři nové výhony, které mateřskou rostlinu opět zahustí. Při řízkování je možné kmínek radikálně zkrátit a tím dostat rostlinu opět do kondice. Řízky je nutné nechat den zaschnout. Teprve druhý den se dají do sklenice s vodou nebo zapíchnou do nádoby s písčitým substrátem, který bude nutné udržovat vlhký.

Kam se hodí

Dracénu si ze zahradnického centra můžete donést v několika velikostech. Nejmenší rostliny dorůstají sotva třiceti centimetrů, po letech ale mohou přerůst výšku dvou metrů.

V prvních letech ji ale bez obav pěstujte na stole nebo na jiném místě, kde vynikne. Zaujme třeba v kuchyni, jídelně, obývacím pokoji nebo ložnici. Protože není aromatická, dá se pěstovat všude, kde trávíte více času nebo kde dokonce spíte. Jen ji nedávejte do chodby s průvanem.

Během léta se dá dokonce letnit v polostínu na terase.

Několik zajímavostí na závěr