Bylinky pro ještě lepší polévku

Zamilujete si jejich výraznou vůni i chuť, kterou si zachovávají nejen v čerstvém, ale také v mraženém nebo sušeném stavu. Bylinky si často spojujeme s výrobou léčivých čajů, ale je to také skvělé koření. Jaké se hodí třeba do polévky? Máme pro vás dvojici receptů na polévkové koření i tipy na pomocníky, díky kterým budete mít polévku hotovou raz dva.

Mezi polévkové koření se řadí mnohem víc druhů, než by se na první pohled řeklo.

V kořenicích směsích totiž často bývají zastoupeny i druhy výrazné, pálivé či štiplavé chuti. Chilli papričky, zázvor, kurkuma, muškátový oříšek, hřebíček, pepře různých chutí i barev nebo gálgán, rostlina podobná zázvoru či kurkumě.

Pokud ale ochutnáte jakoukoliv polévku, většinou v ní nejdříve ucítíte „zelenou“ klasiku bylinek, které třeba i vám rostou v květináči na okně.
Mezi nejoblíbenější stálice patří bezesporu aromatický libeček, petržel kudrnka nebo tymián. Často se do polévky přidává třeba i jediný druh, který ale i tak dokáže povznést chuť polévky na jinou úroveň. Pokud při vaření používáte petržel a celer, víte, že by byla škoda jejich zelenou nať jen tak vyhodit, i ona je skvělým kořením, které do vývarů i krémových polévek jednoduše patří.

Pokud to jen trochu jde a vaření polévek je pro vás častou a oblíbenou kulinářskou činností, zkuste si i sami vyrobit kořenicí směsi, po kterých pak v kuchyni jen sáhnete. U
ž vás nebude zdržovat žádné trhání ani krájení.

Bylinky se dají skvěle uchovat sušené i mražené, ani takové zpracování se na chuti polévky nepodepíše.

  • Pokud se chystáte bylinky do polévky mrazit, nejdříve je properte studenou vodou a nechte uschnout.
    Poté je nakrájejte na menší kousky a uchovejte v sáčku nebo v plastové krabičce v mrazáku.
  • V případě, že jste se rozhodli pro sušení, použijte třeba houbařské síto.
    Na něm nasušíte bylinky v dostatečném množství a pozvolně, takže nepřijdou o vůni.
    Mnohem lépe se vám budou sušit jednotlivé listy bez dužnatých stonků, což bývá běžné u libečku, celeru nebo petržele.
    Po usušení bylinky jemně rozemněte, neměly by být ale moc jemné, každé polévce sluší menší kousky lístků.

 

 

 

 

Bylinkový základ do každé polévky
Libeček lékařský

(Levisticum officinale)
Jeden z nejoblíbenějších vytrvalých druhů do polévek. Ploché listy jsou silně aromatické.
Kam vysadit: slunce, lehký polostín, půda živná a hluboká, potřebuje občasnou zálivku
Pěstování: kvůli velkému rozměru spíše ve volné půdě
Pažitka pobřežní
(Allium schoenoprasum)
Lehce česneková chuť se hodí hlavně do krémových polévek.
Kam vysadit: slunce, půda dobře propustná
Pěstování: dá se rychlit, vhodná na záhon i do květináče
Petržel naťová kadeřavá
a petržel zahradní naťová
(Petroselium crispum)
Hladkolistá petržel je sice dvouletá, ale většinou se pěstuje jako jednoletka. Petrželka „kudrnka“ se snadno přesévá.
Kam vysadit: slunce, dobře propustná půda
Pěstování: vhodné do nádob i na záhon
Další vhodné bylinky do polévek:
Bobkový list (Laurus nobilis)
Dobromysl obecná (Origanum vulgare)
Tymián zahradní (Thymus serpyllum)
Yzop lékařský (Hyssopus officinalis)
SUŠENÁ KOŘENÍCÍ SMĚS DO SKLENICE

Směs zeleného koření mějte ideálně stále po ruce. Na její výrobu budete potřebovat sušené bylinky a obejdete se bez soli a dalších dochucovadel. Je to úplně snadné!
Co budete potřebovat:
2 lžíce libečku
2 lžíce naťové petržele
1 lžíce pažitky
1 lžíce yzopu
1 lžíce drceného česneku
1 lžíce mleté kurkumy

BAREVNÁ SMĚS S MRKVÍ PRO NÁROČNÉ

Tuto směs koření a zeleniny si vyrobíte z přebytků sklizně na konci léta. Všechnu zeleninu nastrouháte najemno a zelené bylinky nakrájíte nožem na středně velké kousky. Vše dáte do sušičky ovoce a sušíte přibližně 10 až 12 hodin podle velikosti kousků. Směs uchovávejte v patentové sklenici.
Co budete potřebovat:
2 velké kořeny petržele včetně natě
1 středně velký celer
8 mrkví (můžete kombinovat odrůdy různých barev)
2 hrsti nasekaného libečku
1 hrst nakrájeného tymiánu
1 hrst nakrájené natě dobromysle

 



Bylinky nejen do polévek koupíte v našich zahradnických centrech. Po sklizni voňavé natě se nemusíte s vytrvalými rostlinami hned rozloučit, dejte jim druhou šanci na vlastní zahradě

 

TIPY pro vaši zahradu

SUBSTRÁT BYLINKOVÁ
ZAHRÁDKA A VÝSEV 10 l
Pro výsev, přesazování a pěstování bylinek a zeleného koření
v nádobách i volné půdě.
KAPALNÉ HNOJIVO
BYLINKOVÁ ZAHRÁDKA 0,5 l
Kvalitní přírodní hnojivo certifikované pro ekologické zahradničení.
Když raději sáhnete po hotovém
Libeček řezaný, Petržel řezaná, Zeleninová polévka
sv. Hildegardy – bujón