Nejlepší jahody budou z vlastní zahrady

O tom, že jsou jahody šampionem mezi drobným ovocem, pochybovat nikdo nebude. Zdravé ovoce bohaté na vitamín C si můžete vypěstovat i na své zahradě nebo třeba v květináči na balkonu a terase.

Vhodnými termíny pro výsadbu jahod jsou obvykle jaro a podzim kvůli mírnějším teplotám a častějším srážkám. Rostliny se v této době mnohem lépe ujmou a škody na nich jsou minimální. Brzy na jaře máte možnost si koupit sadbu, která se na zahradu vysazuje v průběhu dubna. Vybírat můžete mezi klasickou a frigo sadbou.

Zatímco prostokořenná sadba je typická volným kořenovým systémem a několika zelenými listy, frigo sadba je z půdy vydobývána už v průběhu prosince, takže je zcela bez listů. Zato se může pochlubit opravdu mohutným kořenovým systémem obaleným fólií proti vysychání. Po vydobytí je uložena do chladicího boxu a k vám se dostane až v dubnu těsně před výsadbou.

Kromě těchto dvou možností se ale můžete rozhodnout ještě pro jahody dodávané v maloobjemových kontejnerech, které můžete vysazovat i koncem jara nebo během léta. Jsou to pečlivě zapěstované sazenice, které nebudou po výsadbě tolik náchylné na nedostatek vody nebo na vyšší teploty.

Ani prostokořenné a frigo sadby se ale nebojte, sazenice jsou vitální a velice rychle se ujímají, jen to chce zvolit správný termín, aby rostliny nezvadly nebo neuschly v téměř letních dnech, což hrozí hlavně při opožděné výsadbě.

 

 

TIPY PRO VÝSADBU JAHOD

  • Sazenice se určitě vyplatí trochu více hýčkat, začít každopádně můžete už přípravou samotného záhonu.
  • Rostliny lze pěstovat na záhonech v úrovni terénu nebo na záhonech vyvýšených. Poměrně zajímavé možnosti nabízejí i víceúrovňové záhony nebo etážové nádoby určené přímo pro jahody.
    Ty umožňují nejen snadnou sklizeň, kterou máte doslova po ruce, ale také maximální využití prostoru.
    Etážové nádoby se vejdou na balkón i terasu.
  • Jahody můžete vysadit na záhony po bramborách nebo jiné zelenině, půda po nich totiž bývá dobře vyhnojená a zpracovaná.
  • Při jarní výsadbě záhon několik dnů předem pohnojte dobře rozloženým kompostem, použít můžete také hnojivo typu Cererit nebo NPK.
  • Sazenice vysazujte do sponu 30 až 40 cm, vzdálenost řádků by měla být minimálně 50 cm.
  • Nejčastější chybou bývá špatně zvolená hloubka výsadby.
    Rostliny nesmíte utopit ani je vysadit příliš mělce.
    Srdéčko, místo, odkud vyrůstají listy, by mělo být správně v úrovni půdy.
    Jamku udělejte dostatečně hlubokou, jahody nesnáší nucené rozprostírání kořenů do prostoru, měly by směřovat vždy dolů.
  • Půda by měla být mírně kyselá a dobře propustná, proto ji můžete vylepšit zahradnickým substrátem s obsahem rašeliny. Při výsadbě do nádob použijte speciální substrát pro jahody.

 

  • Záhon těsně před výsadbou můžete pokrýt černou nebo hnědou netkanou textilií.
    Půdu mírně ohřívá, zabraňuje rychlému odpařování vody a brání klíčení plevelů.
    Pokud se rozhodnete pro výsadbu do volné půdy bez textilie, alespoň ji zamulčujte dřevitou vlnou nebo slámou, u té ovšem hrozí zaplevelení půdy obilkami.
    Mulč i textilie zabraňují znečištění plodů.
  • Zalévejte raději více vydatně a méně často, rostliny jahod jsou při častém skrápění ohrožené houbovými chorobami.
  • Během vegetace přihnojujte nejlépe tekutým hnojivem určeným přímo pro jahody.
    Živiny bude rostlina potřebovat hlavně v době květu, při tvorbě plodů a pak ještě koncem léta, kdy jí odstraníte oddenky s dceřinými rostlinkami.
  • Životnost záhonů jahod se dost různí. Všeobecně ale platí, že velkoplodé jahodníky na stanovišti vydrží v dobré kondici přibližně tři roky, poté je bude třeba vyměnit za nové sazenice.
  • Pokud to jen trochu jde, přesuňte jahodový záhon po letech jinam, kde jste jahody nepěstovali alespoň čtyři roky.
  • Jestliže musíte stále dokola jahody sázet na stejném místě, pak záhony pečlivě odplevelte, na podzim pohnojte hnojem a vysejte zelené hnojení, které za několik týdnů zapravíte do půdy.

JEDNOU NEBO STÁLEPLODÍCÍ?

Každému vyhovuje něco jiného, ale klidně můžete pěstovat obě skupiny odrůd na jedné zahradě. Zatímco u jednou plodících jahod se jednorázově v červnu dočkáte velké sklizně, kterou budete muset třeba i zpracovat na sirupy a marmelády, u jahod remontantních, jinak nazývaných stáleplodících, se dočkáte od června do září průběžné sklizně. Najednou ale moc jahod nesklidíte, nicméně celková jahodová nadílka bude vydatná.
Pak ale máte ještě jednu možnost, a to jahody měsíční.
K dostání jsou odrůdy výběžkaté i trsnaté.
Plodí od června do příchodu mrazů, takže se máte opravdu na co těšit.
Díky příjemné aromatické chuti si drobné jahody zamilují hlavně děti. Sadbu si koupíte již vypěstovanou nebo si ji můžete vypěstovat i z osiva.

 

 

TIPY PRO VAŠÍ ZAHRADU


SUBSTRÁT PRO JAHODY
A DROBNÉ OVOCE 50 l

 

 

Obsahuje startovací dávku organického hnojiva na 3–4 týdny.


AGRITEX 1 x 5 m

 

 

Tkaná mulčovací textilie, zabraňuje prorůstání plevelu.


TEXTILIE FRAGOTEX
1,6 x 3,5 m

 

 

Netkaná textilie s výseky pro snadnou výsadbu jahodníku.


DŘEVITÁ VLNA 850 g

 

 

 

Vyrobená z čistě přírodního borového a smrkového dřeva, vhodná na mulčování jahod.

JAHODOVÉ POTĚŠENÍ ZE ZAHRADNICKÝCH CENTER

JAHODY SE ŠAMPAŇSKÝM
A BOURBON VANILKOU
Tento džem je vhodný nejen na palačinky, lívance, vánočku, ale i jako ozdoba zmrzlinových pohárů.

JAHODY S ANGLICKOU RŮŽÍ
Typickou jahodovou chuť džemu doplňují lístky anglické růže David Austin ze Zahradnického centra Chládek.
JAHODÁŘŮV MOŠT 0,75 l NEBO 5 l
Mošt vyrobený z vraňanských jahod a českých jablek.
KITL SYROB JAHODOVÝ
Hustý a chuťově vynikající sirup vyrobený z jahodové šťávy a jahodové
dužniny.

JAHODY A NETRADIČNÍ KOMBINACE CHUTÍ?



Chuť jahod je nezaměnitelná a jen málokdo si ji nezamiloval. Věděli jste, že se červené plody dají skvěle párovat i s potravinami, o kterých byste to možná ani neřekli? Dobrou kombinaci vytvoří třeba s pepřem nebo chilli. Ve smoothie si budou jahody rozumět s čerstvým zázvorem, který jejich chuť zvýrazní. O tom, že se dají kombinovat s bylinkami v podobě máty a meduňky, ví každý, ale dobrým partnerem budou také tymián, saturejka, bazalka nebo třeba rozmarýn. Z jahod a zralých sýrů lze na oslavu připravit skvělé jednohubky, párujte ideálně se sýry kozími a ovčími.