Zdraví v klíčku

Už se také nemůžete dočkat jara? Tak si ho trochu přibližte a pusťte se nejen do výsevů zeleniny a květin, ale také do nakličování semínek, která vám dodají spoustu vitamínů.
Klíčky jsou totiž skvělý doplněk do pomazánek, salátů, polévek i na chleba s máslem.
Nakličování není žádná věda, už jako malé děti jsme si na navlhčené vatě nebo gáze klíčili semena hrachu.
V té době to byl samozřejmě spíše pokus, díky kterému nám byl prozrazen proces vývoje rostliny ze semínka. Že se ale v zeleném klíčku nachází spousta vitamínů, minerálů a bílkovin, jsme objevili až mnohem později. Doma za oknem si navíc můžete vypěstovat i zelenou nať.

 

Ke klíčení používejte výhradně chemicky neošetřená semínka v BIO kvalitě. Běžné osivo není k tomuto účelu vhodné, protože bývá ošetřeno proti houbovým chorobám.
Hana Stárková, Zahradnictví Dvořák a syn, Teplice

Můžete si vypěstovat i zelenou nať

  • Toho dosáhnete pomocí klíčicí misky se sítkem. Ideální v tomto případě budou hlavně drobná semínka.
  • Semena nasypte na sítko a propláchněte vodou.
  • Do misky nalijte tolik vody, aby se těsně dotýkala sítka na spodní straně.
  • Na dva dny přikryjte talířem nebo miskou
  • Po uplynutí doby sejměte kryt, vyměňte vodu a semínka opatrně propláchněte.
  • Vodu měňte každý den a stejně tak proplachujte. Během několika dnů vyroste zelená nať

Klíčení v několika bodech

Jaké rostliny můžete nakličovat?

Pokud se nemůžete rozhodnout jen pro jeden druh, zkuste rovnou mix semínek od Sonnentoru, který obsahuje čočku, žlutou hořčici a pískavici.
Mezi další oblíbená semínka pro klíčení patří jetel, rukola, řeřicha, alfalfa, mungo nebo ředkvička. Podrobné informace o klíčení najdete na obalu.