„Arabika“ v květináči

Cizokrajný vzhled a bílé květy, které se rozvoní po vanilce, nejsou rozhodně jedinými lákadly pro pěstování kávovníku. Tento keř se sytě zelenými listy po několika letech také zaplodí a vy tak máte možnost si připravit doslova a do písmene vlastní domácí kávu.

Kávovník arabský (Coffea arabica) pochází z Arábie, odkud se postupně přesunul do horké Afriky, kde má jeho pěstování již dlouhou tradici. Ačkoliv se v těchto oblastech stálezelený kávovník pěstuje po celý rok venku jako užitková rostlina pro produkci kávových bobů, u nás by si se zimními teplotami neporadil. Jedinou možností je tedy pokojové pěstování. Pokud se přece jen nechcete kávovníku vzdát coby venkovní rostliny, můžete ho v nejteplejším období letnit, ale většinou se po celý rok pěstuje například v obývacím pokoji, kde mu můžeme dopřát dostatek místa. Během let totiž doroste klidně do výšky dvou a půl metru, takže to není žádný drobeček.

Je libo vlastní kávu?

Možná se i vy dočkáte šálku své vlastní domácí kávy, zvláště pokud se čerstvé boby naučíte zpracovat. Kávovník v pokojových teplotách dokáže kvést v průběhu celého roku. Pozitivní zprávou je, že je samosprašný, pro tvorbu plodů tedy nepotřebuje mít na dosah další rostlinu. Po opadu okvětních plátků se začnou tvořit kulovité plody žluté, později červené až temně fialové barvy. V každém z nich se skrývají dvě vytoužená zrna, která představují modlu každého kávomilce.

 

I ve svém obývacím pokoji se můžete po několika letech při dodržení pěstebních podmínek dočkat vlastní sklizně kávových bobů. Na přípravu jednoho šálku jich budete potřebovat okolo 55 kusů, což není vzhledem k velikosti vzrostlého kávovníku zas tak moc nesplnitelný úkol.
Marek Ferenčík, Zahradnické centrum Ferenčík, České Budějovice

 

Pěstování je snadné, chce to ale dodržet několik pravidel:

 

  • Kávovník vyžaduje rozptýlené světlo nebo polostín. Přímý úpal dlouho nevydrží, sluneční paprsky totiž velmi rychle poškodí jeho kožovité listy.
  • Pro přesazování použijte substrát pro pokojové rostliny. Pokud použijete jiný typ, je nutné zvolit takový, který je spíš kyselejší než vápenitý.
  • V květináči by se nikdy neměla držet voda, proto kávovník moc nepřelévejte.
    Nejlépe uděláte, když rostlinu zalijete až ve chvíli, kdy už stihla vyschnout vrchní vrstva zeminy. Pro zálivku používejte dešťovou nebo odstátou vodu.
  • Od května do konce srpna přihnojujte hnojivem pro pokojové rostliny bez obsahu vápna.
  • Velkým bonusem kávovníku pro každého pěstitele je jeho tolerance vůči suššímu vzduchu.
    I tak je v topné sezóně vhodné občas rosit listy. Spolehlivým „zvlhčovadlem“ je také miska s keramzitem, na kterou se květináč s kávovníkem postaví.
  • Každý rok na jaře rostlině prospěje přesazení do trochu větší nádoby s čerstvým substrátem.
  • Od jara do podzimu je ideální teplota v rozmezí 20 až 22 °C. V zimě by ale také neměla příliš klesat, za vhodné se považuje rozmezí 18 až 20 °C.
  • Během zimy je nutné méně zalévat a rostlinu nevystavovat průvanu.