Celer, zdravé koření a ještě lepší zelenina

Bulvový celer patří mezi jedničku české kuchyně. Hodí se do polévek, omáček i jako tepelně upravená příloha k masům. Vypěstovat si ho můžete v předjaří ze semen. Na bulvových odrůdách vás bude bavit výrazná chuť, která zůstane i po uvaření, za pozornost ale stojí i další odrůdy. Věděli jste, že si můžete vypěstovat i celer listový nebo řapíkatý?

Doporučení pro pěstování:

  1. Semena všech odrůd se vysévají v průběhu ledna až února do kyprého a dobře propustného výsevního substrátu do hloubky přibližně 1 až 2 mm.
  2. Kvalitních bulev i řapíků se dočkáte hlavně na plném slunci, tato zelenina ale dokáže odpustit i částečné zastínění.
  3. Úspěch pěstování tkví hlavně v kvalitě půdy. Záhon by měl být určitě kvalitně zpracovaný. Sadba se vysazuje do půdy s jemnou strukturou a dobře zásobené živinami. Celer je náročný především na dusík, který se zajistí podzimním hnojením záhonů hnojem nebo na jaře pomocí granulovaného hnojiva.
  4. Kromě toho, že by půda měla být bohatá na živiny, měla by být i propustná. Bulvový celer snese i mírně vlhkou zeminu, která by ale nikdy neměla být zamokřená. Odrůdy řapíkaté a listové vyžadují půdy hlavně dobře propustné.
  5. Během léta vyžaduje občasnou, ale zato vydatnější zálivku. Měla by být vydatná i několik týdnů před sklizní.
  6. Předpěstovaná sadba se na záhon vysazuje až po polovině května, kdy nehrozí mrazy. Mrazem přešlé rostliny vybíhají předčasně do květu, přičemž tvoří jen malé dřevnaté a nepoužitelné bulvy.
  7. Celer by se neměl pěstovat na stejném místě minimálně čtyři roky.
  8. V průběhu pěstování je vhodné záhon kypřit a okopávat. Narůstání bulev podporuje povrchové mulčování dobře rozloženým kompostem.
  9. Nejlépe se tato zelenina snáší s košťálovinami, proto je možné ji společně s nimi sázet do smíšené kultury.
  10. Rostliny celeru může napadat skvrnitost listů, známá jako septorióza. Nejlepší prevencí je nákup semen odrůd, které jsou vůči této houbové chorobě odolné.

 

I když se u nás v kuchyni stále uplatňuje spíš bulvový celer, určitě stojí za to vyzkoušet i ten naťový, vhodný do polévek i omáček, nebo řapíkatý. Odrůdy s chutnými řapíky si doslova zamilujete, dají se totiž přidat do čerstvých zeleninových salátů či tepelně zpracovat zapékáním nebo třeba smažením i pečením.

 

Sadba svépomocí nebo ze zahradnických center

 

Pro klíčení je nutné rostlinám zajistit teplotu alespoň 16 °C. Pokud při klíčení nejste schopni zajistit stabilní podmínky a tak brzký výsev je pro vás nemožný, dejte přednost již předpěstované sadbě, kterou vám v květnu nabídnou naše zahradnická centra.

 TIPY VAŠI ZAHRADU

BULVOVÝ CELER KOMPAKT
Odrůda odolná k vybíhání do květu i proti septorióze. Vytváří kulatou bulvu se středně vysokou listovou růžicí.
Výsev: předpěstování I–II
BULVOVÝ CELER MAXIM
Celer s hladkými bulvami. Odolný proti vybíhání do květu i septorióze.
Výsev: předpěstování I–II
BULVOVÝ CELER NEON
Ranější výnosná odrůda s hladkou bulvou bez dutin odolná vůči nepříznivým podmínkám.
Výsev: předpěstování I–II
ŘAPÍKATÝ CELER MERLIN
Raná odrůda řapíkatého celeru s dlouhými, vzpřímenými řapíky.
Výsev: předpěstování I–II
NAŤOVÝ CELER
Listový celer s růžicí jemných aromatických listů výšky 60–70 cm s 30–40 vegetačními vrcholy.
Výsev: předpěstování I–II