Letní sklizeň je tu!

Považujete za hlavní období sklizně podzim? Jenže už od května si domů začnete nosit kamčatské borůvky, v červnu se zahrada rozvoní po jahodách a na keřích se začne červenat rybíz. Nuda ale nebude ani v zeleninové zahradě, tak se vybavte praktickými pomocníky, se kterými bude sklizeň i následné zpracování úrody to správné potěšení.

Letní sklizeň

má své kouzlo možná i kvůli tomu, jak moc je bohatá. U úrody sklizené koncem jara nebo na začátku léta počítejte hlavně s tím, že ji nebudete moct v čerstvém stavu uskladnit tak moc dlouho jako v případě některého podzimního ovoce. Sklízet tedy můžete rovnou „do pusy“ nebo se nachystejte na mražení, zavařování nebo třeba výrobu ovocného vína.

Ano, přesně tak, tato bohulibá činnost se opět vrací do našich domácností. Domácí víno si můžete vyrobit klidně z prvních malin, ostružin nebo rybízu. Možná vás tato zahradní alchymie bude natolik bavit, že s ní začnete experimentovat.

Ostatně kouzlit se dá i se zeleninou. Kromě toho, že si můžete vyrobit zajímavé čalamády, určitě zkuste také kvašení. Výsledek bude vždycky perfektní, protože bude založený na kvalitní sklizni přímo z vaší zahrady bez zbytečného putování přes půlku planety.
V našich zahradnických centrech vám usnadníme nejen sklizeň, ale také následné zpracování vašich zahradních pokladů. A bez čeho se tedy určitě neobejdete?

Bedýnky v hlavní roli

Mezi hlavní pomocníky patří bedýnky všech možných velikostí. Pokud patříte mezi milovníky přírodních materiálů, určitě vás nadchnou bedýnky dřevěné. Ty plastové mají zase výhodu ve snadné omyvatelnosti. Sáhnete po nich nejen při sklizni, ale budou naprosto nutné při dlouhodobém skladování.

Sklenice a skleničky

Můžete je použít na kvašení zeleniny, na zavařování i na uskladnění sušeného ovoce nebo bylinek. Sklo má navíc tu výhodu, že je chemicky naprosto neutrální. Na výběr máte ze sklenic s patentovým uzávěrem i s klasickými zavařovacími víčky. Vyberte si tedy to, co vám vyhovuje.

Nutné potřebnosti pro zavařování i výrobu vína

Často si vystačíte s tím, co máte doma. Při přípravě marmelád by vám neměl chybět cukr, pektin nebo kyselina citrónová. V zahradnických centrech ale myslíme i na vinaře. Ti ocení nejen praktickou kvasnou zátku, ale také vinné kvasinky.

Ačkoliv se první letní ovoce nedá v čerstvém stavu dlouhodobě skladovat, určitě tuto možnost budete mít na podzim. Mezi dlouhodobě skladovatelné ovoce patří hlavně pozdní odrůdy jablek a hrušek. Jejich plody ale nesmí být potlučené, jinak vydrží sotva několik dnů. Při sklízení vám pomůže trháček, který vám perfektně prodlouží ruce, takže nehrozí, že by se ovoce potlouklo.
Marcela Lisá, Zahrada Lisý, Králův Dvůr – Popovice
Více o zavařování se dočtete v našem článku Vášeň jménem zavařování.

Text: (red.); foto: Shutterstock, ZC s.r.o.