„SUPER“ Cibule

Pěstování na vlastní zahradě je jednou z nejlepších možností, jak se dostat k nejzdravějším plodinám vůbec. Věděli jste, že vám pod rukama může vyrůst spousta přírodních superpotravin, které je možné bez nadsázky nazvat lékem? Jedním z těchto hrdinů je cibule, naprostý základ kuchyně po celém světě.

Co všechno umí

Podobně jako česnek se řadí mezi přírodní antibiotika, za což vděčí látce allicin, která účinně potlačuje růst bakterií. Kromě allicinu obsahuje spoustu vitamínu A, B1, B2, B6 a C. Rozhodně ale nezaostává ani v obsahu minerálních látek. Cibuli se vyplatí zařadit do jídelníčku třeba i kvůli vápníku, síře, fosforu, železu, zinku, jódu a mnoha dalším minerálům, které se starají o naše zdraví.
Kromě toho, že má silné antiseptické a anibakteriální účinky, je to díky hořčíku také přírodní antidepresivum. Určitě jste se už někdy setkali s doporučením dát si při onemocnění horních cest dýchacích do místnosti několik rozpůlených cibulí nebo po lžících užívat cibulový sirup. Cibule je prostě super hrdina, který podporuje i trávení, obranyschopnost či zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů.

Možná jste nevěděli…

Cibule není jen jedna. Kromě cibule kuchyňské, což je matador mezi všemi druhy i odrůdami, se běžně setkáte i s cibulí šalotkou nebo také množilkou, pro kterou je typické trsovité přirůstání cibulek. V posledních letech je hodně oblíbená i cibule vytrvalá, tedy zimní nebo také prorůstavá, která tvoří zdravé pacibulky na květním stonku hned v několika patrech. Různé druhy i odrůdy cibule se liší nejen chutí a využitím, ale také obsahem léčivých látek.

Jak ji pěstovat

 

Cibule je jednou z nejdůležitějších zelenin vůbec. Protože se dá i dlouhodobě skladovat, vyplatí se tento poklad plný vitamínů a minerálů pěstovat ve velkém. Nejlépe skladovatelné jsou odrůdy se žlutou slupkou. Několik měsíců se dá uskladnit i cibule červená, naopak většina bíloslupkatých odrůd se musí po sklizni spotřebovat do několika týdnů.
Lucie Krejčí, Zahradnické centrum Brabec, Modřice

Tipy pro vaši zahradu

Sazečka Rosanna

Cibule s jemně růžovou slupkou, ideální pro nakládání.

 

 

Sazečka Snowball

Odrůda s bílou slupkou pro přímý konzum a nakládání.

 

Sazečka Sturon

Tradiční žlutohnědá odrůda s výraznou chutí. Vhodná pro dlouhodobé skladování

 

Sazečka Karmen

Tradiční cibule výrazné chuti s červenou slupkou. Odolná a velmi dobře skladovatelná.

 

Cibule šalotka Golden Gourmet

Šalotka nebo také množilka s hnědou slupkou. Vyniká dobrou trvanlivostí a výraznou chutí.

 

 

 

Text: (red.); foto: Shutterstock, ZC, s. r.o., Nohel Garden