Tradice jménem nakládaná zelenina

Když nakládaná okurka, tak jedině ze Znojma. O Vánocích nesmí chybět na žádném stole zvláště ta nakládaná, bez které si už bramborový salát ani neumíme představit.

I když k nám tato zelenina prapůvodně přicestovala až z Indie, během staletí na zahrádkách perfektně zdomácněla. Postupem času se z malých a nepříliš výnosných odrůd vyšlechtila pečlivou prací zahradníků odrůda s hladkými plody, která má nejdelší historii právě na Znojemsku, odkud pochází i rodinná firma Boudových. Ta se ale nezaměřuje jen na ruční výrobu nakládaných okurek, na kterých si pochutnáváme po celý rok, nejen o Vánocích.

V zahradnických centrech se tak setkáte například s nakládanými houbami, feferonkami či cibulkami. Pokud to máte rádi raději „na sladko“, určitě stojí za vyzkoušení i originální džemy. Kromě dobrot z tradičního moravského ovoce Boudovi nabízejí také rebarborový, fíkový nebo mišpulový. A když už jsme jednou byli u okurek, zase se k nim vrátíme. Boudovi z nich totiž vyrábějí sladkokyselou okurkovou marmeládu, která se hodí ke grilovanému či uzenému masu nebo do jakýchkoliv vegetariánských jídel.

 

„NAKLÁDAČKY“ K ČESKÉ KUCHYNI PROSTĚ PATŘÍ
Věděli jste, že nakládané okurky zlepšují trávení, zmírňují stres organismu a podporují zdraví jater? O svátcích se navíc budou hodit i po oslavách, kysaná zelenina totiž mírní kocovinu. Okurky si tedy dopřejte nejen jako chuťově výraznou přílohu k tradičnímu řízku, sekané nebo šunkaflekům, nesmí chybět ani v bramborovém salátu nebo ve znojemské omáčce.

 


VÁNOČNÍ OKURKY exkluzivně pouze v našich zahradnických centrech
Tradiční nakládané okurky od rodinné firmy Bouda. Ruční výroba a regionální suroviny zaručují prvotřídní chuťový zážitek. Bez umělých sladidel i konzervantů (6–9 cm 310 g)