Zahrada plná chutí

Léto většina z nás považuje za nejkrásnější roční dobu, která je plná dobré nálady, výletů i volného času stráveného s rodinou. Jenže horké letní měsíce si užíváme i jinak, na zahradě totiž dozrává první ovoce i zelenina, takže startuje ta nejlepší zahradní degustace plná skvělých chutí.

Víte, v jaké zahradě si nejlépe odpočinete? Přece v té, která je krásná na pohled, voňavá po spoustě květin a chutná po ovoci či zelenině. Jakmile totiž na zahradě roste něco dobrého k snědku, procházky a toulky pod modrou oblohou dostanou okamžitě jasný cíl.

Před několika lety to ale pomalu vypadalo, že zeleninové záhonky a ovocné sady odsuneme na druhou kolej díky snadné dostupnosti zeleniny a ovoce v supermarketech. Kdo měl to štěstí, našel si ve své blízkosti farmáře nebo sledoval termíny farmářských trhů, na kterých měl možnost si plodiny vyrostlé v kvalitní půdě a dozrálé na slunci koupit.

Ale poslední roky a vývoj událostí rozhodly o tom, že se k pěstování zdravých potravin opět rádi vrátíme. Dokonce se pro ně najde místo i na malé zahradě nebo na terase i balkónu. U vlastní sklizně máme jedno stoprocentně jasné. Bude totiž chutnat ze všeho nejvíc, protože bude vypěstovaná s největší pečlivostí na vlastní zahradě, kde sami rozhodneme, jaké odrůdy si zvolíme, jak se o ně budeme starat i kdy je sklidíme.

  1. Pěstování zeleniny není rozhodně žádná nuda. Dneska je to spíš kreativní činnost, při které se můžete rozhodnout, jestli dáte zelenou výhradně moderním odrůdám, nebo zkusíte i ty znovuobjevené staré. Obě cesty mají své výhody. Tak třeba u moderních odrůd se budete těšit z obrovských plodů skvělé chuti. U starých odrůd je skvělá chuť zaručena úplně stejně, ale v jejich případě si můžete uchovat semínka i na další roky, což moderní hybridní odrůdy neumožňují.
  2. Tradiční ovocné stromy zažívají opět zlaté časy. Mnohdy se pro ně najde místo i v okrasné zahradě. Krásné jsou totiž nejen jejich květy, ale samozřejmě i plody. Šťastlivci s velkým pozemkem si mohou rovnou založit vlastní ovocný sad. O přebytky ovoce si nedělejte starosti, většina se dá i tepelně zpracovat nebo rovnou rozdat po známých, kteří nemají pro vlastní pěstitelské aktivity místo.
  3. Nekonečné možnosti využití mají také rostliny označované jako drobné ovoce. Všemi oblíbený jahodník, zdravé borůvky, tradiční rybíz nebo angrešt a k tomu třeba maliník budou tou správnou volbou snad úplně pro každého. Spolehlivě porostou dokonce i v nádobě na terase, tak si je nemá smysl odříct ani bez vlastní zahrady. I když se třeba obejdete bez jabloně nebo hrušně, drobného ovoce se nezříkejte. I na malé ploše zahrady si totiž vypěstujete spoustu vitamínů zabalených do plodů té nejlepší chuti.
  4. Naše volba

Bazalka praváOcimum basilicum

Citrónová trávaCymbopogon citratus

Dobromysl obecnáOriganum vulgare

Fenykl obecnýFoeniculum vulgare

Levandule lékařskáLavandula angustifolia

Libeček lékařskýLevisticum officinale

Petržel zahradní naťováPetroselium crispum

Yzop lékařský Hyssopus officinalis

Chutě umí překvapit

Chutě se v minulosti dělily na čtyři skupiny – hořkou, slanou, sladkou a kyselou. Věděli jste ale, že chuťové receptory vnímají ještě další dvě? Chuť umami je typická například pro lahodná rajčata, zatímco škrobovou můžete ucítit třeba u brambor.

Chuť a celkový požitek ze zeleniny i ovoce záleží i na jejich barvě. Hlavně odstíny žluté, červené a oranžové chuť výrazně podporují. Zatímco pro ovoce jsou výrazné barvy zcela běžné, u bylinek či zeleniny si je můžete dopřát díky mnoha zajímavým odrůdám.

Chutě se během života výrazně mění. Pokud například děti zelenině příliš neholdují, neznamená to, že k ní v dospělosti nenajdou cestu.

 

Také se chcete u sebe doma nebo na své zahradě cítit jako v bavlnce? Klid pro duši vám přinesou rostliny, které dokážete vnímat všemi smysly. V příštím čísle Zpravodaje se tak seznámíte s rostlinami, které vás potěší i na dotyk ruky. Nechte se inspirovat!