Ovoce pro podzimní sklizeň

Poslední třetina zahradnické sezony je plná příprav, změn i sklizně. Pokud pořád tápete, co byste měli určitě ještě stihnout, je to výběr ovocných stromků. S příchodem podzimu totiž nastává ta nejlepší doba pro jejich výsadbu.

Od jara do podzimu se v zahradnických centrech setkáte s ovocnými dřevinami kontejnerovanými. Jak už samotný název napovídá, jsou po celou dobu pěstovány v kontejneru neboli květináči. Právě díky tomu se dají vysadit klidně i v létě, které by za starých časů, kdy kontejnery ještě neexistovaly, bylo pro výsadbu naprosto nevhodné.

Na jaře a na podzim se pak v zahradnických centrech setkáte s rostlinami prostokořennými. Ani tady jejich označení není nijak zavádějící, kořeny jsou totiž volné a jen dočasně založené v zemině, aby neoschly.
Tyto rostliny jsou velmi vitální, čerstvě vydobyté z pěstebních ploch a čekají jen na to, až si je dovezete na zahradu a co nejdříve je vysadíte. V obou případech je nutné dodržet několik doporučení.

Kontejnerované rostliny se sází do takové hloubky, aby zemina při výsadbě zakryla horní část balu jen tenkou vrstvou. Jinými slovy bal nesmí nad úroveň terénu vyčnívat, ale neměl by být ani „utopený“.

V případě prostokořenných rostlin je nutné ještě před zasypáním zeminou kořeny lehce zkrátit nůžkami a nenásilně je rozprostřít do prostoru. Rozhodně by se neměly v jamce jakkoliv stáčet nebo směřovat vzhůru. Místo roubu by mělo být nad úrovní zeminy.

Protože je podzim typickým sklizňovým obdobím, poradíme vám, jaké ovocné druhy plodí právě v těchto měsících a které určitě stojí za pozornost.

 

 

OVOCE S VŮNÍ PODZIMU

 

tradiční HRUŠNĚ


Patří spolu s jabloní mezi úplný základ každé ovocné zahrady, jen je potřeba počítat s tím, že hrušeň poroste o něco více do výšky, zatímco jabloně tvoří spíše rozložitou korunu.
Oba druhy vysaďte na slunné a teplé stanoviště orientované na jih nebo jihozápad, porostou v půdě dobře propustné a hlinité. Pozor, hrušně nesnáší vysokou hladinu podzemní vody.

Sklizeň: podzimní odrůdy se sklízí v září nebo říjnu, konzumní zralost ale nastává většinou až v listopadu

 

Voňavá KDOULOŇ

Plody připomínající velkou hrušku nebo trochu deformované jablko jsou konzumovatelné až po tepelné úpravě, ale ani to by vás nemělo od pěstování tohoto keře nebo roubovaného stromku odrazovat. Nejčastěji se pěstuje v teplých vinařských oblastech, ale pokud jí vyberete chráněné stanoviště, dá se úspěšně pěstovat i ve středních polohách. Vyžaduje plné slunce a půdu spíše kyselejší, rozhodně ne vápnitou. Během léta je dobré ji zalévat, ačkoliv krátkodobé sucho zvládne bez obtíží.

Sklizeň: září, říjen

 

AKTIDÍNIE známá jako zahradní kiwi

Její drobné několikacentimetrové plody opravdu klasické velkoplodé kiwi, které znáte ze supermarketu, připomínají, jen nemají na povrchu chloupky. Slupka je úplně hladká, takže se kiwi dá jíst i bez loupání. Aktinídie spolehlivě poroste i ve středních polohách, jen jí vyberte před větrem chráněné stanoviště na slunci s propustnou půdou. Bez pevné opory to ale nepůjde, aktinídie je ideální dřevina na stabilní treláže, altány nebo na speciální opory vytvořené z natažených drátů mezi sloupky.

Sklizeň: říjen, lze i v listopadu

Dobře plodící exot NASHI

Vzhledově jeho kulovité plody připomínají spíše jablko, ale chuť jasně napovídá příbuznost s hrušní, která k nám ale přicestovala z Asie. Nashi nebo také počeštěné naši dobře poroste i na českých zahradách na slunci v kvalitní půdě. Aby plodilo, je potřeba, aby v okolí rostla naše domácí hrušeň, jedná se totiž o rostlinu cizosprašnou. Nejlépe poroste v teplejších oblastech na místě dobře chráněném před větrem.

Sklizeň: od poloviny září

 

 

 

Znovuobjevené DŘÍNY

Rostou u nás i ve volné přírodě, ale nejlepší plody nabídnou šlechtěné odrůdy. Jejich dřínky se zbarvují do sytě rudé nebo dokonce žluté barvy. Rozložitý keř poroste i v sušších nebo kamenitých půdách s neutrální nebo mírně alkalickou půdní reakcí, nesnáší půdy silně kyselé. Dřín je na našem území plně mrazuvzdorný a nepotřebuje žádnou speciální péči.

Sklizeň: nejčastěji v září

 

KLANOPRAŠKA pro milovníky výrazných chutí

Další popínavá liána, která vyžaduje oporu ideálně v podobě treláže. K dobrému růstu potřebuje slunné stanoviště s dobře propustnou hlinitou nebo písčitou půdou. Snese půdy neutrální, kyselé i zásadité. Pro větší úrodu si na zahradu vysaďte více rostlin, aby se lépe opylily. Nebuďte zklamaní, když hned rok po výsadbě nezaplodí, většinou to trvá pět let, než se dočkáte červených plodů v hroznech.

Sklizeň: září a říjen

 

 

FÍKOVNÍK na zahradu i do nádoby

Pro celoroční pěstování na zahradě si vyberte odolnou odrůdu, kterou vysaďte do volné půdy. Fíkovníky rostoucí v nádobách je nutné na zimu přenést do světlé a chladnější místnosti. Fíkovník vyžaduje co nejteplejší stanoviště chráněné před studeným větrem i silným mrazem. Poradí si dokonce i s jílovitou půdou, kterou není třeba zalévat pravidelně.

Sklizeň: září (rostliny pěstované na zahradě), červen a červenec (rostliny v nádobě)

RÉVA JEDLÁ, zdravá i krásná

Réva opět patří mezi ovocnou klasiku českých pěstitelů. V jejím případě je na výběr z mnoha atraktivních odrůd, které se pochlubí hrozny v barvě zelené, žluté, modré i růžové. Pěstovat můžete i bezpeckovou révu, kterou si zamilují hlavně děti. Pro pěstování na zahradách jsou ideální odrůdy stolní. Při výběru rostliny berte v úvahu nadmořskou výšku, odolná réva dobře poroste i v nadmořské výšce okolo 500 m n. m., chce to ale vysadit ji spíše ke zdi domu na jižní stranu. Réva potřebuje kromě tepla také slunce, pevnou oporu a provzdušněnou půdu bohatou na minerální živiny.

Sklizeň: září, říjen

HLAVNĚ DOSTATEK MÍSTA

Ovocné dřeviny se sice mnohdy spokojí i s málem, ale ke zdárnému zdravému růstu a kvalitnímu dozrání plodů potřebují hlavně prostor. Snažte se tedy mezi rostlinami dodržet dostatečné rozestupy, záleží na velikosti rostliny. Ovocné dřeviny vysazené příliš blízko k jiným rostlinám bývají mnohem více náchylné na choroby a škůdce, za což může nedostatečný pohyb vzduchu, stínění i snadný přenos zárodků z okolí. Například mezi sazenicemi révy nechte rozestup alespoň jeden metr, v případě klanoprašky 80 centimetrů a u ovocných stromů je vhodný i několikametrový rozestup.

TIPY pro vaši zahradu

RYCÍ VIDLE XACT 120 cm FISKARS
Vhodné k sázení, provzdušňování trávníku či vyhrabávání kamenů nebo plevele.
ČESÁČEK NA OVOCE QUIKFIT FISKARS
Praktický nástroj pro rychlé a snadné sklízení ovoce
SKLÁDACÍ KOŠ 56 l FISKARS
Pomocník pro úklid vlhkého listí nebo posečené trávy. Dá se složit do balíku vysokého jen 8 cm.
SKLÍZECÍ NŮŽ X – SERIES FISKARS
Skládací nůž je ideální pro sklizeň z menších stopek a stonků