Voděnka, pestrolistá květina nejen do závěsného květináče

Nenáročné voděnky původem především z tropických a subtropických oblastí Ameriky a Karibiku možná znáte také pod názvy tradeskancie nebo podénky.
Tyto pokojovky na sebe upozorní díky pestrým listům v závěsném květináči i jako podrost pod jinými pokojovými rostlinami.

Rod voděnek (Tradescantia) pojmenoval švédský botanik Carolus Linnaeus na počest významných zahradníků a sběratelů rostlin – otce Johna Tradescanta (1570–1638) a jeho syna (1608–1662).
John Tradescant mladší jako první přivezl do Anglie voděnku virginskou (Tradescantia virginiana).
Tato odrůda s modrými a bílými okvětními lístky se pěstovala v Oxfordské botanické zahradě již od roku 1648.

Během 16. století se poté voděnka postupně rozšiřovala do Evropy a zbytku světa díky obchodním cestám. V dnešní době je mnoho druhů i odrůd dostupných jako okrasných a pokojových rostlin.
V mírném klimatu je možné některé voděnky pěstovat také jako trvalky, které na zimu zatahují do půdy a na jaře opět raší. Dobrým příkladem je voděnka virginská.
Převážně se ovšem jedná o pokojové rostliny, které rozzáří barvami svých listů byt nebo zimní zahradu.

 

Nové rostliny velmi snadno vypěstujete z krátkých částí výhonů a fragmentů kořenů. Stonkové řízky zakoření ve sklenici vody i v substrátu pro pokojové rostliny. Jakmile vám mladé rostliny zakoření, vysaďte je do květináče alespoň po pěti kusech, aby vytvořily hustý porost. (Jana Brabcová, Zahradnické centrum Brabec, Modřice)

 

PODMÍNKY PRO PĚSTOVÁNÍ

 

 

 

NEJ ZAJÍMAVOSTI:

  1. V domovině se semena voděnek díky svému tvaru velice snadno šíří i na velké vzdálenosti díky větru.
  2. Některé odrůdy mají schopnost vytvářet husté půdopokryvné koberce, které brání klíčení a růstu jiných rostlin. Právě z tohoto důvodu jsou určité odrůdy v několika zemích (např. Nový Zéland) považovány za invazivní plevele a jejich prodej je zakázán.
  3. V našem podnebí voděnka nepřezimuje, proto se tu nekontrolovatelného šíření ve volné přírodě nemusíme obávat, naopak ji můžeme doma s radostí pěstovat a radovat se z jejích krásných dekorativních listů.

 

 

TIPY PRO VAŠE POKOJOVÉ ROSTLINY

 

AGRO SUBSTRÁT PRO INTERIÉR 50 l
Substrát ze směsi vytříděné světlé a tmavé rašeliny, kokosové rašeliny, kokosových vláken, perlitu a zeolitu. Má upravené pH a je obohacený živinami.

AGRO POKOJOVÉ ROSTLINY 1 l
Vynikající kapalné hnojivo vhodné pro všechny pokojové kvetoucí i nekvetoucí rostliny.
AGRO VITALITY KOMPLEX 0,5 l
Pro rostliny oslabené, nerostoucí a zanedbané. obsahuje: živiny, mikroprvky a urychlovač růstu.
PARAZITICKÉ HLÍSTICE PROTI SMUTNICÍM – Nemaplus
Tyto drobné hlístice napadají larvy smutnic a aktivně je likvidují. Aplikují se zálivkou do květináčů. Dospělce je nutné vychytat na žluté lepové desky.