Rozkvetlá zahrada vás bude bavit

ŽIVOT NA ZAHRADĚ

První sluneční paprsky bývají prvním signálem pro užitečný hmyz, aby se po dlouhé době probudil.
Mezi prvními nedočkavci budou samozřejmě včely, které budou nejshánčlivější.
Věděli jste, že ovocné stromy jsou pro ně brzy na jaře záchranou a že některé květiny dokážou odpuzovat i škůdce?

Stejně jako všichni ostatní živočichové, i hmyz se spíš usídlí na zahradě tak trochu divoké, přírodní a rozkvetlé od jara do podzimu.

Striktně udržované zahrádky s tvarovanými jehličnany a nízko sečeným trávníkem bez jediné kvetoucí bylinky pro ně zajímavé nebudou.
Nenajdou tady totiž dostatek potravy, která je pro živočichy pravým důvodem návštěvy vašeho pozemku.
Včelám, motýlům a čmelákům se bude nejvíc líbit tam, kde třeba poroste i trochu plevelu, koneckonců právě plané rostliny pro ně znamenají doslova prostřený stůl.

Nevíte, proč se vyplatí si na zahradu nalákat tyto pomocníky? Jsou to spolehliví opylovači, díky kterým se dočkáte sklizně ovoce.
Některé druhy hmyzu jsou navíc dravci živící se škůdci. Ačkoliv je na nektar a pyl nenalákáte, bude se jim i tak mnohem víc zamlouvat zahrada plná barev.

Druhová pestrost je důležitá pro všechny zvířecí návštěvníky, tak jim nabídněte rozkvetlou louku nebo trávník, který sice budete častěji sekat, ale nebudou vám v něm vadit sedmikrásky, popenec a pampelišky, dále pak ovocné stromy včetně drobného ovoce a ideálně letničky i trvalky s jednoduchými květy.

Hlavně čmeláci mohou mít někdy problém se dostat do květů plnokvětých odrůd, tak vsaďte na jednoduchost a trochu i na hravou divokost.

 

Včely a ostatní užitečný hmyz milují druhovou pestrost

1. Každý zahradník už dávno ví, jak moc prospěšné jsou ovocné stromy a keře. Jejich květy jsou mnohdy prvním zdrojem potravy pro vyčerpané včely po zimě, tak jim několik stromů nabídněte. Mezi prvními rozkvetou jabloně a hrušně, později na ně navážou třešně a slivoně.

2. Nechte rozkvést také trávník. Na ten se totiž často zapomíná, ačkoliv právě bylinný trávník nebo louka patří mezi druhově pestrá společenstva jako stvořená pro pestrou škálu hmyzu. Jejich velkou výhodou jsou navíc minimální nároky na péči. Díky zastoupení bylin jsou odolné vůči suchu i sešlapu. U louky je pak velkou výhodou jen minimální potřeba seče.

3. Mezi medonosné rostliny patří bylinky, letničky, trvalky i okrasné dřeviny. Pokud se vám zahrada hemží včelami, čmeláky, motýly a dalšími opylovači, pak jste zřejmě zvolili správně. Mezi typické medonosné druhy patří vytrvalá levandule (Lavandula angustifolia), zavinutka (Monarda didyma), dále pak jednoleté slunečnice (Helianthus annuus) či otočníky (Heliotropium arborescens). Z keřů hmyzu nabídněte ořechokřídlec (Caryopteris x clandonensis) a komuli (Buddleia davidii). Nezapomínejte ani na cibuloviny.

4. Nad skladbou rostlin se vyplatí přemýšlet. Některá sousedství jsou vyloženě výhodná, protože si rostliny rostoucí vedle sebe navzájem pomáhají. Tak třeba poblíž jabloní trpících na mšice vysaďte lichořeřišnici (Tropaeolum majus), ta totiž na tyto škůdce funguje jako magnet. Měsíček (Calendula officinalis) zase odpuzuje půdní háďátka, proto ho vysévejte k zelenině nebo třeba k cíniím (Zinnia elegans), které podpoří v růstu stejně jako pivoňky (Paeonia) a další květiny.

5. Včela zavítá především do přírodní zahrady, kde má dostatek potravy nejen pro sebe, ale také pro larvy ve včelstvu. Ty stejně jako sebe krmí nektarem bohatým na sacharidy a pylem, který pracně sesbírá do košíčků na zadních končetinách. Bez včel by některé rostliny vůbec neplodily. Takovým druhům se říká hmyzosnubné a patří mezi ně například jabloně nebo hrušně.

 



PŘÍŠTĚ SE DOČTETE
o tom, co všechno pomůže udržet zahradu v dobré kondici a co všechno můžete dělat
efektivněji.