Bylinky pro zdravé léto

Bylinky pronikly do domácnosti každého, kdo se jen trochu zajímá o zdravý životní styl. Je úplně jedno, jestli vsadíte na klasiku, nebo trošku zaexperimentujete s horkými novinkami. Léto je pro využití bylinek jako stvořené, tak si je vychutnejte při grilování nebo při přípravě osvěžujících drinků.

 

  • Pěstování bylinek není žádná věda, na každou zahradu se určitě vejde menší záhonek nebo několik květináčů, ve kterých tyto aromatické rostliny porostou klidně i celoročně.
  • Mezi bylinkami najdete poměrně hodně druhů, které si příliš neporadí s naší zimou.
    Právě u nich je celoroční pěstování v přenosné nádobě ideální, protože je na podzim snadno přenesete domů.
    U rozmarýnu lékařského, lípie sladké, rýmovníku nebo stévie sladké by byla mrazivá zima jednoduše riskantní.
  • V zahradnických centrech máte možnost si vybrat bylinky jednoleté i vytrvalé.
  • V letním období určitě nezapomeňte na druhy s výraznou kořenitou chutí.
    V čerstvém stavu skvěle dochutí marinády na maso, ale klidně si je postupně i sušte a zkuste si do zásoby vyrobit i některé z kořenicích směsí.
    V letních nápojích s ledem a ovocem zase vyniknou bylinky s netradiční chutí.
    Pokud se snažíte omezit kalorie, pak si sladkou chuť dopřejte díky přírodním sladidlům. Stévie i lípie mají mnohem větší sladivost než klasický cukr, navíc mají příjemnou bylinnou chuť.

Chcete mít bylinky pěkně po ruce? Sesaďte si několik druhů do větší nádoby, kterou postavte ideálně na terasu, odkud to budete mít jen kousek do kuchyně. Bylinkám nejlépe sluší jílové květináče, dobrou volbou ale budou i keramické „petrželáky“.
Hana Stárková, Zahradnictví Dvořák a syn, Teplice

 

 

Letním drinkům dodají bylinky ten správný říz

Při přípravě letního osvěžení použijte co nejčerstvější bylinky, ideálně si je těsně před přípravou nápojů dojděte utrhnout na zahradu.
Pokud si bylinkové „životabudiče“ dopřáváte často, mějte své oblíbence v květináči přímo v kuchyni.

TRADIČNÍ STÁLICE DO LEDOVÉHO ČAJE

 

Mojito není jediným letním drinkem, do kterého se přidávají bylinky.

V bylinkovém záhonku by máta a meduňka samozřejmě neměly chybět, jsou to ostatně nejoblíbenější rostliny v léčivých bylinných čajích.
Obě jsou navíc opravdu hodně prošlechtěny, takže se nemusíte omezovat jen na původní druhy.

Čokoládová, marocká nebo jahodová máta nebo také citrónová meduňka jsou jen malou ukázkou. Zajít ale můžete i trochu dál, do studených nápojů se hodí i tymián nebo příbuzná mateřídouška úzkolistá, zajímavou chuť nápojům dodá třeba i růžový tymián, který voní více po královně květin než po klasickém tymiánu.

Doslova limonádovou rostlinou je pak agastache mexická. Její listy chutnají i voní po citrónu a anýzu.

Nápoje ale dosladí a také dochutí lípie či stévie. Sladidlo si z nich vyrobíte přelitím lístků horkou vodou. Po vylouhování a slití už můžete tento koncentrát používat rovnou na doslazení.
Druhou možností je doslazování nadrcenými listy v sušeném i čerstvém stavu. V tomto případě ale počítejte s tím, že se tyto bylinky více „zapojí“ do ochucení drinku než ve formě sladkého výluhu, jejich listy mají totiž výraznou chuť.

 

 

VYZKOUŠEJTE...

Ledový čaj s jahodovou mátou a citrónovou meduňkou

  1. Udělejte si silný zelený čaj, který po vychladnutí nalijte do větší sklenice.
  2. Nařeďte minerálkou, přidejte větší množství kostek ledu, dva plátky limety zbavené kůry a menší hrst jahodové máty a meduňky.
  3. Pečlivě promíchejte.
  4. Nápoj by neměl zteplat, pijte vždy ledově vychlazený.

 

 

SKVĚLÁ VOLBA

Lípie sladká (Lipia dulcis)
Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Růžový tymián (Thymus vulgaris)

 

BEZ BYLINEK SE GRILOVAT PROSTĚ NEDÁ!

 

Čerstvé, nebo sušené? V létě oceníte určitě čerstvé bylinky třeba do marinád nebo na rychlé dochucení grilovaného masa, ale ani na sušené koření nezapomínejte. Průběžně si dělejte zásoby na horší časy. Poradíme vám skvělý recept na provensálskou kořenicí směs.

 

BYLINKOVÝ ZÁKLAD I PÁR ZAJÍMAVOSTÍ

Grilování se určitě neobejde bez klasického základu složeného z dobromysle obecné, yzopu lékařského, saturejky horské, bazalky, mateřídoušky úzkolisté, tymiánu obecného nebo třeba pelyňku estragonu.

Jenže tím výčet „grilovacích“ bylinek rozhodně nekončí. I u těchto základních si můžete vybírat, třeba taková bazalka je neskutečně prošlechtěná a kromě jednoletých druhů jsou dostupné i víceleté.

Kromě pelyňku estragonu stojí také za zkoušku pelyněk brotan, jehož vůni i výraznou chuť si zamilujete, přidávejte ho ale jen poskrovnu.

Vyzkoušeli jste někdy slanorožec? Tuto netradiční rostlinu pocházející z přímořských oblastí si vypěstujte v květináči na okně. Kromě pravidelné zálivky mu občas dopřejte sůl, kterou nutně potřebuje. Jeho výhonky jsou slané a při grilování nebo vaření jím částečně nebo úplně nahradíte solení.

Do grilovacích marinád ale můžete přidat i trochu listové petržele a pokud jste si stihli nasušit nebo zamrazit česnek medvědí, pak se vám bude hodit i jeho lehce česneková chuť.

VYZKOUŠEJTE...

PROVENSÁLSKÁ KOŘENÍCÍ SMĚS

Toto koření nesmí chybět v žádné kuchyni. Ačkoliv najdete celou řadu různých receptů, které se v mnohém liší, jedno je jisté, nesmí tu chybět levandule. Tuto směs bylinek je možné i v čerstvém stavu přimíchat do marinády, levanduli ale přidávejte jen střídmě, grilovanému masu by předala velkou porci květinové vůně, což není žádoucí. A jaké bylinky přimíchat do směsi? Jednu lžíci levandule, lžíci estragonu, dvojnásobné množství dobromysle, majoránky, mateřídoušky a yzopu.

RŮZNÉ ODRŮDY BAZALKY  (Ocimum basilicum)        MEXICKÉ OREGÁNO (Poliomintha longiflora)          SLANOROŽEC (Salicornia europaea)