Plánujeme udržitelnou zahradu

Představte si zahradu, která si žije svým životem, od jara do podzimu krásně kvete a užitek přináší nejen vám, ale také volně žijícím živočichům. Bez práce to samozřejmě nebude, ale díky přístupu zohledňujícímu přírodní procesy to bude mnohem jednodušší.

Plánujeme udržitelnou zahradu

V každém díle Zpravodaje vás provedeme tématy, která třeba i vás inspirují při zakládání či úpravě vaší zahrady. V pravidelném seriálu se dozvíte, co patří do rozkvetlé zahrady plné včel a užitečných pomocníků ze zvířecí říše, dále také způsoby, jak na zahradě ekologicky hospodařit s vodou, nebo také jak můžete podpořit ptactvo od chladného podzimu až do jara. Mnohdy je to mnohem jednodušší, než se zdá.

Vítejte v udržitelné zahradě!

Příroda se zatím ještě moc neprobouzí, ale právě proto je čas na plánování změn. Třeba i vaše zahrada je potřebuje. Každý rok bojujete s chorobami a škůdci? Několik let vám přijde, že už to není ono a že při péči o zahradu na ní necháváte ruce? Možná to všechno vězí v celkovém přístupu, ta nejjednodušší cesta často bývá slepá. Základem každé zahrady je zdravá půda a vzájemné vztahy mezi všemi organismy, živočichy i rostlinami. Bez kvalitní a funkční půdy obývané půdními mikroorganismy nebude valná sklizeň, a dokonce ani květiny v ní moc neporostou. Proto jí dopřejte hnojiva bohatá na organickou hmotu a trochu si ji hýčkejte. Takovou zdravou „injektáží“ je například kompost, který si vyrobíte i na balkonu městského bytu pomocí vermikompostéru. Jenže udržitelná zahrada souvisí i s dalšími tématy, která podporují tento živý mikrosvět.