Barevná zima na zahradě vás bude bavit

Že musí být zima jen bílá? Ani náhodou, i během chladného adventu ji zútulní rostliny v nádobách. Kromě správné volby rostlin vsaďte také na zajímavé doplňky a nádoby, zimě totiž sedí drobné detaily a zdobnost je na místě mnohem víc než v jiných ročních dobách.

Kouzlo zimy podtrhnou hlavně rostliny, kterým ani mráz a špatné počasí nespálí listy, a i přes nepřízeň počasí dokáží dlouhou dobu držet na větvích krásně barevné plody. Najdete ale i takové, které posmutnělou zahradu dokáží rozjasnit poupaty nebo květy. Mezi takovou ledovou královnu patří čemeřice černá. Její čistě bílé květy se příjemně doplňují s typicky zimní barvou, ale nejlépe jim to sedne v sousedství stálezelených miniaturních jehličnanů nebo listnatých keřů. Zkuste je doprovodit skimií nebo libavkou poléhavou, která zaručeně zvedne náladu díky svým červeným plodům.

 

Červená a zelená k sobě prostě patří, obzvlášť v kombinaci cypřišku, libavky a bramboříku, který ale určitě nevystavujte mrazu. Dekoraci v proutěném koši doplňte přírodními doplňky a máte vyhráno.
Květináčům dopřejte hábit z březové kůry, stanou se samy o sobě originální dekorací, kterou stačí doplnit o čemeřici a skimii.
Proutěný košík si dobře rozumí s dvojicí čemeřic, jalovcem, stříbřitým drátovecem i převislou mulenbekií, která dekoraci dodá příjemnou svěží zelenou barvu.

 

TIPY PRO MILOVNÍKY MINIMALISMU:

  • V jednoduchosti je krása, zahradě sluší i rostliny v decentních barvách doplněné zajímavou nádobou.
  • K zimě přirozeně patří vánoční stromečky, ty, které plánujete ponechat na zahradě, nechte růst v květináči a nádobu usaďte do proutěného koše.
  • Skvělou volbou pro všechny minimalisty je drátovec nebo také krásnohlávek. Tato balkonová letnička zaujme svými stříbřitými výhony, které budou krásné i po uschnutí.
TIPY PRO PŘÍRODNÍ NADŠENCE

  • Pokud podle vás zima potřebuje více barev a druhově pestré kombinace, budou tou správnou volbou sesazované nádoby.
  • I v jediném květináči nebo truhlíku na okně se dobře doplní kvetoucí rostliny s těmi stálezelenými. Nebojte se takovou kompozici doplnit zimními doplňky včetně svíček, ozdob a přírodnin.
  • Zahradním dekoracím vládnou přírodní materiály. Kromě proutí se k adventu skvěle hodí i keramika nebo čiré sklo.
  • Pokud hledáte zajímavou stálezelenou dřevinu, která zaujme svými květy, pak určitě vyzkoušejte skimii japonskou. Abychom byli přesní, skimie je v zimě ozdobná spíše díky poupatům růžové barvy, která se dobře doplňují s jakýmikoliv dalšími rostlinami i vánočními ozdobami.