Nejlepší místo pro přezimování

Nejlepším místem pro zimní odpočinek užitečných živočichů může být zrovna naše zahrada. Kolikrát to ani nevíme, ale ve „spící“ zahradě i pod sněhovou peřinou, pod hromadou listí, v korunách stromů i v hmyzím hotelu čekají nájemníci na dobu, kdy zase znovu vykvetou ovocné stromy a příroda se opět zazelená.

Co všechno můžete zvířecím obyvatelům zahrady dopřát, aby pro ně zima nebyla tak náročná? V první řadě je to hlavně klidná zahrada, ve které rostou živé ploty, ovocné stromy a okrasné keře. Volně žijícím živočichům totiž nejlépe prospívá zahrada tak trochu divoká, skýtající celou řadu úkrytů vystlaných suchou trávou a spadaným listím. Takové suché dřevo je doslova rájem pro hmyz.
Bahno nebo hromádky kamenů zase fungují jako zimoviště pro ropuchy a jiné druhy žab a ježek se nejraději schoulí do tichého koutu zahrady, kde jsme na podzim ponechali hromadu listí a trochu ji zatížili větvemi stromů, aby tuto peřinu nerozfoukal neúnavný vítr.

Pro živočichy toho ale můžete udělat mnohem víc. Pro celou řadu druhů užitečných pomocníků je možné pořídit speciální domečky, do kterých se na podzim ukryje hmyz. Hmyzí hotely, domečky pro motýly a berušky mohou být navíc i zajímavým doplňkem zahrady, které budou z dálky kontrolovat i děti.

Aby se ale zvířátkům na zahradě opravdu líbilo, měla by tu mít i dostatek potravy. Většina z nich sice v zimě tvrdě spí, ale třeba aktivním veverkám a ptákům do zahrady nainstalujte krmítka, do kterých budete pravidelně doplňovat čerstvé krmivo.

Jaké úkryty jsou pro živočichy nejlepší?

 

1. V našich zahradnických centrech si můžete vybrat z bohaté nabídky domečků pro užitečný hmyz. Kromě hmyzích hotelů nabízíme také domky pro motýly nebo třeba berušky. Menší domky stačí pověsit na větev stromu nebo stěnu domu na suchém místě bez průvanu. Větší domky postavte pod vzrostlý strom nebo do trvalkového záhonu. Pokud bude mít hmyz hned v blízkosti potravu, rychleji se sem nastěhuje. Nezoufejte, že se vám hned první rok do domku žádní nájemci nenastěhují, někdy to trvá i několik let.

2. Oblíbeným nájemcem každé zahrady je ježek. Pro tohoto pomocníka s bodlinami bývá zima opravdu náročná, což je způsobeno i tím, že má k dispozici stále méně přirozených úkrytů. Rád se ubytuje do hromady suchého listí a větví, kterou je nejlepší na podzim připravit v té nejklidnější části zahrady ideálně v porostu keřů nebo pod stromem. Můžete mu do listí rovnou i zahrabat speciální ježčí domeček, jehož vchod částečně zakryjete suchou trávou nebo listím.

3. Žáby se už na podzim dostávají do hibernace, tedy klidového režimu, při kterém se přestávají hýbat vlivem nízké teploty. Zavčasu se usídlí třeba do bahna v jezírku, což je pro ně ideální stanoviště, ale vezmou zavděk i prohlubněmi v zemi vyplněnými kameny, dřevem a listím. Stejnou skrýš hledá také suchozemská ropucha, kterou se určitě vyplatí do zahrady nalákat. Je to totiž přirozený predátor slimáků.

4. Ptákům můžete do zahrady na zimu pověsit budky, které tentokrát nepoužijí pro hnízdění, ale jako úkryt v nepříznivém počasí. Mezi přírodní skrýše pak drobným druhům ptactva poslouží živé ploty i bujně narostlé keře. Jejich větve fungují i jako skvělá ochrana proti dravcům, pro které jsou ptáci snadnou kořistí hlavně v zimě, kdy je vegetace bez listí. I když jim žádné budky nedopřejete, určitě nezapomeňte na krmítka, kterých můžete mít na zahradě i několik.

5. I když není možné veverku označit za vyloženě užitečného živočicha, je pro každou zahradu příjemným zpestřením, protože se při pozorování postará o hravé divadlo.
V zimě ji můžete klidně zahlédnout na zahradách, v lese či parku, protože se neukládá k zimnímu spánku. Den tráví hledáním potravy a noci přežívá v dutinách stromů vystlaných mechem a listím. Do zahrady jí můžete zavěsit krmítko určené přímo pro veverky. Během celého roku si nejvíce pochutnají na ořeších a plodech stromů.

V tomto čísle Zpravodaje se loučíme se seriálem, ve kterém jste se během letošního roku dozvěděli o tom, jak naplánovat udržitelnou zahradu, do jaké zahrady zavítají včely a jiní opylovači, jak udržet zahradu v kondici i během horkého léta a jak ze své zelené oázy udělat ptačí ráj